Több forrás szerint Zelenszkij úgy néz ki, hogy elismerte, Bahmut elesett, de a szóvivője azt mondja, félreértették a szavait

2023. május 21. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány órával ezelőtt Kijev még tagadta, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök most úgy tűnt, megerősítette, hogy már az oroszoké Bahmut. Nem sokkal később azonban ez is bizonytalanná vált.

Egyes források szerint arra a vasárnap kapott kérdésre, hogy Ukrajna ellenőrzése alatt tartja-e a kelet-ukrajnai várost, Zelenszkij azt mondta: „Szerintem nem”. „A várost lerombolták” – tette még hozzá.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője tegnap egy videóban közölte, hogy helyi idő szerint szombat délre teljes Bahmutot orosz irányítás alá vonták. A győzelemhez Vlagyimir Putyin gratulált a Wagnernek és az orosz állami média is visszhangozni kezdte a hírt, ugyanakkor ukrán oldalról mostanáig nem utalt rá senki, hogy igaz lehet.

Miután Zelenszkij fenti kijelentése bejárta a sajtót, a szóvivője, Szergej Nyikoforov Facebookon azt írta, az elnök szavait egyszerűen félreértelmezték:

A riporter felvetése szerinte az volt: „az oroszok azt mondták, hogy elfoglalták Bakhmutot”, és erre mondta azt Zelenszkj: „nem hiszem”.

Vasárnapi tájékoztatójában az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) is azt közölte, hogy nem adták át várost az oroszoknak. „Folytatódnak a harcok Bahmutért” – írták.

A bahmuti csata az orosz-ukrán háború eddigi legvéresebb és leghosszabban elnyúló ütközete, tavaly augusztus óta próbálják bevenni az oroszok hatalmas áldozatok árán (nyugati elemzők 20 és 30 ezer fő közé teszik az ott eleset orosz katonák számát). A város kontrollálásának nincs különösebb stratégiai értelme, viszont a véres csata miatt mindkét oldal számára szimbolikus jelentőségre tett szert.

Ukrajna hamarosan ellentámadás indítását tervezi a megszállt területeken, de Zelenszkij elnök szerint még egy kicsit több időre van szükségük a felkészüléshez.

(BBC, CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!