Zelenszkij találkozott Joe Bidennel a G7-csúcson

2023. május 21. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij vasárnap a G7-csúcson kijelentette, hogy bemutatta Ukrajna 10 pontos békeformuláját a világnak, és a tegnapi, déli és európai vezetőkkel folytatott tárgyalásai után találkozott az amerikai elnökkel is.

„Amíg megszállók maradnak a földünkön, addig senki sem fog tárgyalóasztalhoz ülni Oroszországgal” – írta Zelenszkij a Twitteren, hozzátéve, hogy „a világnak van elég ereje ahhoz, hogy lépésről lépésre kényszerítse Oroszországot a béke helyreállítására”. „Japántól az arab országokig, Európától Latin-Amerikáig támogatják a formulánkat. És mi folytatjuk ezt a munkát” – mondta.

Zelenszkij külön is leült tárgyalni Ukrajna szövetségeseivel, már találkozott is Joe Biden amerikai elnökkel. Ez volt az első személyes találkozójuk Biden februári kijevi látogatása óta. Az előzetes információk szerint arra lehetett számítani, hogy Biden biztosítja az ukrán elnököt a katonai támogatás fenntartásáról.

A tárgyalás után Biden azt nyilatkozta: „az Egyesült Államok továbbra is mindent megtesz Ukrajna önvédelmi képességének megerősítése érdekében”. Az USA vezetése nemrég úgy döntött, hogy F16-os vadászrepülőgépeket küld Ukrajnába, és ukrán pilótákat képez ki a repülőgépek használatára az Egyesült Államokban.
Biden szerint az Oroszországgal szembeni új szankciók „biztosítani fogják, hogy továbbra is nyomást gyakoroljunk Putyinra, hogy a támogatóit felelősségre vonja”. Az új amerikai biztonsági csomag (amelyről egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő korábban azt mondta, összesen 375 millió dollárt tesz ki), lőszert, tüzérséget és járműveket tartalmaz – mondta Biden.

Rishi Sunak Brit miniszterelnök is kijelentette, hogy az Egyesült Királyság beszáll az ukrán katonák F-16-os kiképzésébe idén nyáron. „Ukrajna biztonsága a mi biztonságunk” – mondta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!