A Wagner-főnök szerint az oroszok teljesen irányításuk alá vonták Bahmutot, az ukránok tagadják

2023. május 20. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője egy videóban kijelentette, hogy helyi idő szerint szombat délre teljes Bahmutot orosz irányítás alá vonták – írja a Reuters. Ezt független forrásból egyelőre senki nem erősítette meg, és az ukrán hadsereg szóvivője szerint ez nem igaz, még mindig harcolnak a városban.

Prigozsin katonai felszerelésben, kezében egy orosz zászlóval, egy Wagner-zászló előtt állva jelentette ki, hogy bevették Bahmutot, ami – ha igaz – a több mint 15 hónapja dúló orosz invázió leghosszabb csatájának végét jelentené. A háttérből több robbanás zaja is hallatszik. A Wagner-főnök azt mondta, hogy katonái 25-én kivonulnak a városból, hogy pihenjenek és további kiképzéseken essenek át.

A videóban Volodimir Zelenszkijnek azt üzente, hogy ha találkozik Joe Bidennel a G7-es találkozón, adjon egy puszit a feje bújára, és adja át Prigozsin üdvözletét. Ahogy mindig, most is kitért arra, hogy az orosz vezetés hibái és a gyenge ellátási láncok miatt ötször annyi katonájuk esett el a harcokban, mint amennyinek szerinte kellett volna. A brit védelmi minisztérium szombati jelentésében arról írt, hogy az oroszok valószínűleg több zászlóaljat is átvezényeltek Bahmuthoz, hogy végre valami sikert is fel tudjanak mutatni. Prigozsin is elismerte, hogy a városnak stratégiai jelentősége nincs, a győzelem valójában szimbolikus dicsőség lenne – mindkét fél számára.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!