Zelenszkij az indiai miniszterelnökkel is találkozott Hirosimában

2023. május 20. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Narendra Modi indiai miniszterelnökkel is találkozott szombaton Hirosimában a G7-csúcstalálkozón – derül ki abból a képből, amit az indiai miniszterelnök a Twitteren tett közzé.

Narendra Modi a találkozó után azt mondta: közvetítette országa egyértelmű támogatását a párbeszéd és a diplomácia iránt, hogy megtalálják a továbblépés útját, írja a Sky News. Az ukrán elnök a tárgyaláson felkérte az indiai miniszterelnököt, hogy csatlakozzon a tízpontos béketervéhez.

Diplomáciai szempontból azért lehetett jelentősége ennek a találkozásnak, mert az indiai miniszterelnök korábban már személyesen fogadta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert. Eközben például a kínai és a brit külügyminiszter nem kapott időpontot az indiai kormányfőtől.

Az oroszok mindenki mással ellentétben nem arra akarják rávenni az indiai vezetést, hogy valamit másképp csináljanak, mint eddig, hanem éppen azért hálásak, hogy az ukrán háború ügyében nem tesznek semmit.

Az üzleti kapcsolatok fenntartása, amelyek az olaj importra és a haditechnikai együttműködésre fókuszálnak, az orosz magatartás elítélésétől való tartózkodás mellett Moszkvának éppen elegendők.

A nyugati országok és az ő álláspontjukat osztó partnereik természetesen ennek az ellenkezőjét várják, az orosz agresszió elítélését szorgalmazzák.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!