Civil szervezetek szerint az uniós jogállamisági feltételek alig felét teljesítette a kormány

2023. április 25. – 10:47

Civil szervezetek szerint az uniós jogállamisági feltételek alig felét teljesítette a kormány
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter 2022. szeptember 18-i sajtótájékoztatója, miután az Európai Bizottság feltételesen javasolta több uniós operatív program kifizetéseinek részleges visszatartását a jogállamisági mechanizmus részeként – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több civil szervezet értékelése szerint a kormány egyelőre nem teljesítette a feltételek többségét ahhoz, hogy hozzáférhessen az uniós forrásokhoz. Az EU egy egymásba fonódó elemekből álló feltételrendszer miatt nem fizeti ki a támogatásokat.

Horizontális feltételek: 0/4

A „rendes” költségvetés kormányon keresztül kiosztott felzárkóztatási támogatásait négy „horizontális feltétel” blokkolja. Ettől még a kormány kiírhat ilyen pályázatokat, de meg kell előlegeznie a pénzt a költségvetésből és ezt egyelőre nem tudja megtéríttetni az EU-val.

A feltételek közül egy, az igazságszolgáltatási reformcsomag miatt szinte a teljes, 22 milliárd eurós (közel 8300 milliárd forintnyi) összeget visszatartják. A többi három (a tudományos élet szabadsága, a melegeket a pedofilokkal összemosó törvény és a menedékjogi rendszer) az összeg egy-egy részéhez jelent plusz akadályt.

Az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a K-Monitor, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország értékelése szerint a négy feltételből egyet sem sikerült teljesíteni.

Az értékelésbe már nem került bele, de ez hamarosan változhat, mert épp tegnap jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy az igazságszolgáltatási reformcsomagról technikailag megállapodott az Európai Bizottsággal. Az alkura még a teljes uniós testület jóváhagyása is kell.

Szupermérföldkövek: (13+7*0,?)/27

Az igazságszolgáltatási reformcsomag négy elem abból a 27 „szupermérföldkőből”, amelyek a „rendes” uniós költségvetésen felüli helyreállítási alap kifizetéseit blokkolják.

Az 5,8 milliárd eurós (mintegy 2200 milliárd forintos) pénzcsap megnyitásához az Európai Bizottság különféle korrupcióellenes intézkedéseket is elvár. Ilyen az Integritás Hatóság felállítása, egy géppel is feldolgozható adatbázis a közkiadásokról vagy az EU automatikus, korrupciós kockázatokat figyelő rendszerének használata. A civilek szerint a 27 szupermérföldkőből 13-at sikerült teljesíteni, hetet csak részben, hetet pedig egyáltalán nem.

Ez azért is baj, mert gyakorlatilag a szupermérföldkövek része a jogállamisági mechanizmus 17 feltétele. Ezek – a három kisebb horizontális feltétel mellett – a kormányon keresztül kiosztott források egy részét blokkolják nagyjából 6,3 milliárd euró (mintegy 2400 milliárd forint) értékben. Az eljárásról a végső döntést a tagállamok hozták, a magyarok mellett csak a lengyelek szavaztak nemmel. A kormány március végéig vállalta, hogy teljesíti a feltételeket, de ezt nem sikerült tartani, közös megegyezéssel halasztottak.

A feltételességi eljárás részeként ráadásul a közalapítványokat és többek között az általuk fenntartott 21 egyetemet még az olyan új, közvetlenül kezelt támogatásokból is kizárták, ami a Horizont Európa kutatási és az Erasmus+ csereprogram. Előbbinél már ötmilliárd forintot félre is kellett tennie a kormánynak, hogy pótolja a kieső pénzt.

A civil szervezetek „ismét felajánlják segítségüket, hogy a jogállamisági feltételek mihamarabb teljesüljenek. Közös érdekünk, hogy az uniós pénzek valóban oda kerüljenek, ahol tényleg szükség van rájuk, és tisztességesen használják fel őket – ez szolgálja az ország fejlődését.”

Van, ahol vissza is léphetünk

Az értékelés nem tér ki rá, de a helyzeten nem javít, hogy hétfőn öt európai parlamenti frakció a státusz- és a panasztörvény miatt is támogatásokat tartana vissza, mert ezek a jogszabályok szerintük többek között mérföldkövet és horizontális feltételt sértenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!