A magyar alapítványi egyetemek miatt figyelmeztettek uniós kutatókat

2023. április 14. – 16:10

A magyar alapítványi egyetemek miatt figyelmeztettek uniós kutatókat
Tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen 2020. október 23-án – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Emailben figyelmeztettek az Európai Unió kutatás-fejlesztési portálján regisztrált kapcsolattartókat, hogy pályázataikban kerüljék a vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek uniós finanszírozását.

Az Európai Unió Tanácsa, amely a tagállamok minisztereiből áll, tavaly december közepétől tiltotta meg az uniós kötelezettségvállalásokat a közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal és az általuk fenntartott intézményekkel, például egyetemekkel. Az Európai Bizottság javaslatára megszavazott döntés közbeszerzési, összeférhetetlenségi és átláthatósági hiányosságokra hivatkozott.

Információink szerint a pénteki levélben az Európai Bizottság kutatási és innovációs főigazgatósága arra figyelmeztette a címzetteket, hogy a pályázataikban kerüljék az uniós finanszírozást az olyan magyar résztvevőknek, amelyeket érint a tanácsi döntés, és részletezte, hogyan kell alkalmazni a határozatot.

A tiltás főleg két programnál okoz gondot a 21 modellváltó felsőoktatási intézménynek, de amíg az Erasmus+ oktatási csereprogramnál nyárig elkerülhetőek a gyakorlati problémák, a jóval nagyobb összegű, kutatás-fejlesztési Horizont Európánál már májusban több pályázatot érint.

Utóbbi programnál jellemzően többen közösen, konzorciumban indulnak. Ahogy azt korábban is írtuk, a tanácsi döntés nem azt jelenti, hogy az alapítványi egyetemeknek teljesen el kell búcsúzniuk a Horizont Európától. Az Európai Bizottság korábbi tájékoztatója szerint ilyen intézmény ugyan részt vehet a pályázatban, de ha a tagállamok nem oldanák fel a tiltást a támogatói szerződés aláírásáig, az alapítványi egyetem nem kaphat uniós támogatást, legfeljebb társult partnerként maradhat a projektben, mint az EU-n kívüli országok intézményei. Ezek legfeljebb saját nemzeti forrásból kaphatnak pénzt. A magyar kormány márciusban ötmilliárd forintot tett félre ilyen célra.

A magyar kormány március 31-ig akarta megoldani a vitát az uniós intézményekkel, de ezt nem sikerült tartani, inkább közös megegyezéssel eltekintettek ettől. A bizottsági tájékoztató szerint akkor sincs feltétlenül minden veszve, ha elhúzódnának az egyeztetések. Elvben menet közben is kérhetik új támogatottak felvételét a projektekbe, akár úgy is, hogy egy társult partnert „léptetnek elő”, ha a magyar kormány már nyélbe ütötte az alkut.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!