Népszava: Nem tudta teljesíteni a kormány a saját határidejét a blokkolt EU-támogatásoknál

2023. március 31. – 11:11

Népszava: Nem tudta teljesíteni a kormány a saját határidejét a blokkolt EU-támogatásoknál
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter 2022. szeptember 16-án, miután az Európai Bizottság ismertette a feltételességi eljárásban tett javaslatát – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mind a magyar kormány, mind az Európai Bizottság beleegyezett abba, hogy a kabinet által vállalt március 31-i határidőtől eltekintenek az uniós támogatásokról szóló tárgyalásokban, írja a Portfolio. A Népszava brüsszeli tudósítója is úgy értesült, hogy hiába vannak „véghajrában”, még nem zárták le az egyeztetéseket.

Ahogy arról korábban is írtunk, egy több eljárásból összeálló, egymást részben-egészben átfedő feltételrendszer miatt

  1. visszatartják az önrész nélkül nagyjából 22 milliárd euró (mostani árfolyamon több mint 8400 milliárd forintnyi), kormányon keresztül kiosztott felzárkóztatási források szinte egészét;
  2. a költségvetésen felüli helyreállítási alap vissza nem térítendő, 5,8 milliárd eurós (mintegy 2200 milliárd forintnyi) részét (csak nemrég döntött a kormány, hogy a hitelt is kéri);
  3. valamint a közalapítványoknál és az ilyen, alapítványi hátterűvé átalakított egyetemeknél december közepe, a tagállamok döntése óta megtiltották bármiféle uniós támogatáshoz szükséges kötelezettségvállalás megkötését.

Portfolio: A közalapítványi vitánál csak egy pontban egyeztek meg

Mindkét lap úgy tudja, hogy jövő hét elején Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelbe utazik a közalapítványok miatt. Ennél a pontnál ketyeg leginkább az óra: nem is annyira az általában emlegetett Erasmus+ csereprogramnál, ahol nyáron kezdődnének a bajok, hanem a jóval több pénzből működő Horizont Európa kutatási támogatásoknál, mert több pályázatnál májusban meg kellene kötni a kötelezettségvállalásokat. A kormány gyakorlatilag már korábban elismerte, hogy szinte biztosan kifut az időből: ötmilliárd forintos alapot hozott létre, hogy pótolja a kieső horizontos támogatást.

Ahogy azt korábban is írtuk, az Európai Bizottság nem fogadta el az első magyar ajánlatot, amely a parlamenti képviselőket, minisztereket, államtitkárokat és kormánymegbízottakat zárta volna ki a modellváltott egyetemeket és a kutatóintézeteket irányító kuratóriumokból. A Portfolio szerint az uniós testület azt kéri, hogy

  • a közhatalmi státuszú személyeket is zárják ki a kinevezhető személyek köréből, ez technikailag az államigazgatási vezetők mellett vonatkozna a szélesebb kormánytagokra is, de a politikusokra nem.
  • Arról is vita van, hogy a közhatalmi státuszúakról lemondók mennyi idő múlva kerülhessenek be az alapítványokba.
  • A kormány hat évre nevezné ki az alapítványi tagokat, de az Európai Bizottság csak négyre,
  • és csak egyszer engedné, hogy hosszabbítsanak.

Eddig a Portfolio szerint csak az utolsó pontról sikerült megegyezni.

Az akadémiai szabadság része a helyreállítási alap „szupermérföldköveinek” és a felzárkóztatási támogatások kifizetésének egy részét is blokkolja.

A legértékesebb reformról még mindig egyeztetnek

A Népszava úgy tudja, a kormány elküldte Brüsszelbe az igazságügyi reformterveit, de az Európai Bizottság még vizsgálja a szöveget. A Portfolio forrásai szerint az uniós testület további tisztázó kérdésekre vár választ, és nagyon valószínű, hogy egy társadalmi egyeztetési körre is szükség lesz. Az Európai Bizottság szóvivője, Christian Wigand pénteken csak annyit erősített meg, hogy különböző szinteken egyeztetnek.

Péntek délután közleményt adott ki a határidőkről és a vállalások teljesítéséről az igazságügyi miniszter. Varga Judit azt írta: „Ha rajtunk múlik, akkor minden a határidőknek megfelelően teljesül a mai napig”. A miniszter szerint a 27 szupermérföldkő többségét „már az uniós intézmények által nem vitatottan” teljesítette a kormány. „Az igazságszolgáltatással kapcsolatos egyeztetések a célegyenesben vannak, nincsenek nyitott politikai kérdések, és a labda most a Bizottságnál pattog” – tette hozzá Varga.

Ez a csomag éri a legtöbb pénzt, mert egymaga blokkolja szinte az összes, 22 milliárd eurónyi felzárkóztatási támogatást, ráadásul a helyreállítási alap „szupermérföldköveinek” is része.

A javaslatot, amely többek között az igazságügyi önigazgatás szervét, az Országos Bírói Tanácsot (OBT) erősítené meg, januárban hozta nyilvánosságra az igazságügyi tárca, de az érintett OBT és az Európai Bizottság is elégedetlen volt vele. A Portfolio forrásai ugyanakkor arra számítanak, hogy itt és a közalapítványoknál is közel a megegyezés.

A Portfolio szerint őszre, a helyreállítási alapnál jövőre jöhet blokkolt pénz

A Porfolio forrásai azzal számolnak, hogy még a leggyorsabb ügymenettel is valószínűleg már csak a nyári leállás után, szeptemberben jöhetnek az első felzárkóztatási támogatások, de a helyreállítási alapnál legalább egy év, mire minden szupermérföldkőről megegyeznek és megindulhat a pénz. A Népszavának nem mert senki időpontot jósolni, de hangsúlyozták és a mi forrásaink is megerősítették, hogy az Európai Bizottság egyben kezelné az összes problémát.

A viták nem érintik az összes uniós támogatást. Az előző költségvetési időszakból megmaradt pénzeket 2023 végéig lehet lehívni, és a mostani periódusból jöhet például az EU költségvetésének nagyjából harmadát kitevő mezőgazdasági támogatások zöme, valamint (a vagyonkezelő alapítványokat leszámítva) a közvetlenül pályázható támogatások. A közvetett támogatásokat a kormánynak amúgy is elő kellene finanszíroznia, de a költségvetésnek nagyon nem mindegy, meddig kell a pénzt más céltól elvenni vagy a mostani kamatkörnyezetben drága állampapírokból fizetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!