Brüsszeli bohózatot és Soros-dollárbaloldalt emlegetve nem találkozik Varga a Pegasus-bizottsággal

2023. február 20. – 12:28

Brüsszeli bohózatot és Soros-dollárbaloldalt emlegetve nem találkozik Varga a Pegasus-bizottsággal
Varga Judit igazságügyi miniszter az Országgyűlésben 2022. október 4-én. A képviselők egy nappal korábban kezdtek el szavazni a jogállamiságot érintő törvényekről, hogy kezeljék az aggályokat, amelyek miatt az Európai Bizottság uniós források visszatartását javasolta a tagállamoknak – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ma Magyarországra érkezett az Európai Parlament Pegasus-különbizottsága. Az izraeli kémszoftver használatát vizsgáló képviselők az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága tagjaival, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot vezető Péterfalvi Attilával, újságírókkal és civil szervezetek képviselőivel találkoznak. A kétnapos budapesti látogatás előtt az EP-küldöttség előzetesen a kormány tagjait is megkereste, de ahogy arról korábban is írtunk, Varga Judit igazságügyi miniszter visszautasította a találkozót.

Varga: a jogállamiság védelmének érdekében nem működünk együtt

A tárcavezető hétfőn „brüsszeli bohózatról” írt, mert az uniós kvázi-alkotmány alapján „a nemzetbiztonság továbbra is kizárólagosan a tagállamok hatáskörébe tartozik. A PEGA-bizottság mandátuma azonban veszélyesen túlterjeszkedik az uniós és az intézményi hatáskörökön, ezt az Európai Bizottság vonatkozó nyilatkozatai is megerősítik. A magyar kormány ellenzi az ilyen jellegű gyakorlatokat, ezért

a jogállamiság védelme érdekében nem járulunk hozzá a PEGA-bizottsággal való együttműködéshez.

Mindezek miatt nem áll módomban a küldöttséggel találkozni. Nem kívánunk asszisztálni a magyar és európai baloldal Soros-dollárokból támogatott performanszához.”

Négyből három országban összejött a kormányzati találkozó

A bizottságtól eddig négy országban járt. Izrael ugyan nem EU-tag, de ott az EP közleménye szerint találkoztak többek között a kormány és még a Pegasust készítő cég képviselőivel is.

Cipruson és Görögországban „számos gyümölcsöző megbeszélést folytattunk kormányzati képviselőkkel, újságírókkal és civil szervezetek képviselőivel” – nyilatkozta a bizottságot vezető Jeroen Lenaers. A jobbközép Európai Néppárt képviselője szerint „nem találtuk a korrupció nyílt bizonyítékát vagy olyan autoriter gyakorlatokat, mint amelyeknek Lengyelországban tanúi voltunk és amelyek állítólag Magyarországon történnek, de szükség lesz némi erőfeszítésre, hogy biztosítsuk az átláthatóságot.” Görögországban a szintén néppárti Új Demokrácia van hatalmon, és többek között egy baloldali ellenzéki politikust is lehallgattak, amit a kormány jogilag rendben lévőnek, de helytelennek nevezett, és ebbe a hírszerzés vezetője is belebukott.

A lengyel kormány – a magyarhoz hasonlóan – megtagadta az együttműködést, amit a küldöttség elítélt. Itt a képviselők a számvevőszéket látogatták meg, amely felfedte, hogy közpénzen vették meg a kémprogramot, a szoftver célpontjaival beszéltek, például ellenzéki politikusokkal és egy ügyésszel, valamint civil szervezetek képviselőivel és volt hírszerzőkkel. A lengyel kormány korábban elismerte, hogy megvásárolta a Pegasus kémszoftvert, azonban azt állítja, hogy csak bűnözők és terroristák ellen használta, a politikusok lehallgatásának vádját pedig ellenzéki hisztinek nevezte.

Az Európai Bizottságnál is eljárást kezdeményeztek

Az izraeli kémszoftver hazai bevetését a Telex partnere, a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként göngyölítette fel. A lehetséges célpontok kiszivárgott listáján több mint 300 magyarországi számot találtak, közülük többeknél valóban megtalálták a szoftver nyomait.

A kutatás közben számos olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak. Kósa Lajos 2021 novemberében elismerte, hogy Magyarország megvásárolta és használja is az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftverét.

Varga Judit 2021 júliusában a Telexnek azt mondta, hogy Völner Pál felelt a titkos megfigyelési engedélyek aláírásáért, ami egy kiszivárgott beszélgetés alapján rosszul esett az azóta a Schadl-ügy miatt bíróság elé került volt államtitkárnak.

A magyar Pegasus-ügy miatt a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet eljárásokat kezdeményezett Magyarországon, az Európai Bizottságnál, Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, illetve Izraelben. A szervezet

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!