Pegasus-ügy: Magyarországon, Strasbourgban és Izraelben is eljárásokat kezdeményez a TASZ

2022. január 28. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Hat ügyfelét, köztük Panyi Szabolcsot, a Direkt36 szerzőjét képviselve kezdeményez eljárásokat Magyarországon, az Európai Bizottságnál, Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, illetve Izraelben a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet a Pegasus-ügy miatt – írja közleményében a TASZ. Céljuk ezzel az, hogy felderítsék a jogellenes információgyűjtések gyakorlatát, és hogy nemzetközi fórumon hangzotton el: a titkosszolgálati megfigyelések hazai szabályozása alapvető jogokat sért, ami szerintük eleve már ott problémássá válik, hogy a titkos megfigyelésre egy politikailag elkötelezett miniszter ad engedélyt.

A szervezet Csikász Brigitta bűnügyi újságíró, a hvg.hu korábbi szerzője, Dercsényi Dávid, a NER-elit luxusutazásai után évek óta nyomozó fotós-újságíró Németh Dániel, a Direkt36 Transparency-Soma-díjas oknyomozó újságírója, Panyi Szabolcs, a volt CEU-s diák Adrien Beauduin és egy anonimitást kérő hatodik személy nevében a nemzetbiztonsági törvény által kínált jogorvoslati utat járja végig.

Bírósághoz és a NAIH-hoz mennek

A TASZ panasszal fordult a titkosszolgálatokat irányító miniszterekhez, majd kezdeményezni fogja az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának és az Alapvető Jogok Biztosának vizsgálatát. A további hazai jogérvényesítés első lépéseként tájékoztatást kért a titkosszolgálatoktól az esetleges adatkezelésről, a válaszok alapján pedig bírósághoz, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fog fordulni.

A visszaélések nemzetközi vonatkozásai miatt – a kémprogramot izraeli cég gyártotta és Magyarországon élő uniós állampolgárt is megcéloztak vele – a TASZ nemzetközi szinten is eljárásokat indít. Panyi Szabolcs, Adrien Beauduin és egy harmadik, bizonyíthatóan megfigyelt ügyfél ügyében az izraeli Legfőbb Ügyész vizsgálatát kezdeményezi. Ebben az autokráciákba irányuló izraeli fegyverexport ellen küzdő független ügyvéd, Eitay Mack segít a szervezetnek. Azt szeretnék felderíteni, hogy a kémfegyver izraeli oldalról hogyan kaphatott exportengedélyt olyan országba, amely nemzetközi jogállamisági jelentések és strasbourgi ítéletek alapján nem szabályozza megfelelően a titkosszolgálati megfigyeléseket.

A TASZ szerint a Magyarországon tanuló belga diákaktivista, Adrien Beauduin megfigyelése kapcsán kimondható, hogy a magyar megfigyelések szabályozása európai uniós jogba is ütközik: megsérti a személyek és munkavállalók szabad mozgáshoz való jogát. A más uniós országokhoz képest szabályozatlan magyar titkosszolgálati rendszer elriaszthatja az uniós állampolgárokat a magyarországi tartózkodástól, ami ellentétes az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel. A szervezet ezért az Európai Bizottsághoz fordult az ügyben.

Tömeges pert indítanak Strasbourgban

A szervezet közleményében az áll, hogy szerintük a sajtóban eddig nyilvánosságra került információk alapján a megfigyelések politikailag motiválta, ezért Tóth Balázs emberi jogi ügyvéddel közösen egy olyan tömeges pert is elindítanak az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, amelyben a megfigyeléseknek fokozottan kitett, a nyilvánosságban megbélyegzett újságírók és civilek érdekeit képviseli.

„Az, hogy a titkosszolgálatokat a nemzet helyett a hatalmat gyakorlók szolgálatába állítják, kínosan ismerős Közép- és Kelet-Európában. Megengedhetetlen, hogy a szükségképpen titkosan végzett hírszerző és elhárító munka az állampolgárok védelme helyett az elnyomásuk eszközévé váljon” – mondta Remport Ádám, a TASZ megfigyelési ügyekkel foglalkozó szakértője.

Az eljárásokban a jogi képviseletet Hüttl Tivadar, Kollarics Flóra és Nehéz-Posony Kata ügyvédek biztosítják.

Mi az a Pegasus-ügy?

A Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki, hogy évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is. Erről először 2021 nyarán számoltak be a Telexen. A témában azóta számtalan cikk született, ezeket ide kattintva találja meg, a Direkt36 legfrissebb anyagát pedig erre a linkre kattintva olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!