Megszólalt a Pegasus-listán szereplő volt CEU-s diák

2021. július 19. – 22:39

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a 444-nek Adrien Beauduin belga egyetemista, akinek a telefonszáma szerepelt a nemzetközi tényfeltáró csapat vasárnap este publikált listáján.

Beauduin 2017-18-ban gender studies mesterképzésen tanult a CEU-n, majd 2018 októberétől, a CEU helyzetének elbizonytalanodása után kezdett aktív szerepet vállani a tiltakozásokban, tüntetésekre járt, transzparenseket készített. A tüntetések egyre gyakoribbá és nagyobbá váltak, míg a 2018. december 12-i eseményen a rendőrség már erőszakot is bevetett a tüntetők ellen. Aznap este többeket letartóztattak, köztük Beauduint is. Két évvel később ejtették vele szemben a vádak többségét, de egy eljárás még folyik ellene: a transzparensek készítéséhez használt papírvágó ollót a rendőrség veszélyes tárgynak minősítette.

Az azóta már főként a belga Le Soirnak újságíróként dolgozó Beauduin telefonjának vizsgálata nem mutatta ki egyértelmű bizonyossággal, hogy feltörték a készüléket, de az AI biztonsági csapata az ő esetében is talált arra utaló nyomokat, hogy legalábbis megkísérelték a behatolást.

Adrien Beauduin a Pegasus-üggyel kapcsolatban a 444-nek elmondta, hogy egyáltalán nem lepődött meg azon, hogy megfigyelték, mivel szerinte

az Orbán-rendszer nem sokat törődik a jogszerűséggel.

Felidézte, hogy elengedése után civil ruhás rendőrök követték egy másik tüntetésre. A szakértői vizsgálat szerint biztosan megpróbáltak hozzáférni a mobilos adataihoz. Ha ezt végül mégsem tették, annak szerinte csak az lehetett az oka, hogy

rájöttek, egyáltalán nem érdekes a számukra.

Beauduin jogi lépések megtételén is gondolkodik, mert nem tartaná jónak, ha „ezt is úgy megúsznák, mint mindent”, valamint bízik benne, hogy a magyar érintettek harcolni fognak az igazságért.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!