Népszava: Varga elutasította, hogy találkozzon a Pegasus-bizottsággal

2023. február 17. – 10:23

Népszava: Varga elutasította, hogy találkozzon a Pegasus-bizottsággal
Varga Judit igazságügyi miniszter – Fotó: Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem találkozik Varga Judit igazságügyi miniszter a Pegasus kémszoftverrel végrehajtott megfigyelésekkel foglalkozó európai parlamenti különbizottság delegációjával. A tárca arról tájékoztatta a Népszavát, hogy erről csütörtökön küldtek levelet a hétfőn Budapestre érkező küldöttség vezetőjének.

A delegáció találkozni szeretett volna Varga Judittal is, de négy nappal a tervezett látogatás előtt még nem kaptak választ az igazságügyi minisztertől, hogy hajlandó-e fogadni őket. A bizottságot vezető Jeroen Lenaers már Twitteren kezdett trollkodni az igazságügyi miniszterrel azzal, hogy várja a válaszát.

Az Igazságügyi Minisztérium a Népszavával közölte, Varga Judit csütörtökön válaszolt a Pegasus-különbizottságnak. A lap információi szerint a miniszter a levelében azt írta, a nemzetbiztonság a tagállamok kizárólagos hatásköre, a parlamenti különbizottság azonban túllépi a hatáskörét, amire szerinte az Európai Bizottság is felhívta a figyelmet. Az Orbán-kormány ellenzi ezt a gyakorlatot, és ezért nem is működik együtt a testülettel.

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által kiküldött programban is csak annyi szerepel, hogy a képviselők „a kormány tagjait is megkeresték találkozó céljából”. A küldöttség az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága tagjaival, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága elnökével, Péterfalvi Attilával, újságírókkal és civil szervezetek képviselőivel találkozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!