Lengyel ellenzékieket és újságírókat fenyegetnek ismerős számról jövő hamis hívásokkal

2022. január 29. – 15:42

Másolás

Vágólapra másolva

Feltehetően a Pegasus kémprogramhoz lehet köze annak az új típusú fenyegetésnek, amivel lengyel ellenzéki politikusokat céloznak meg. A spoofingnak nevezett hívások látszólag az érintettek telefonjának névjegyeiről érkeznek, azonban a vonalban egy ismeretlen van, aki hol álhírt, hol valódi fenyegetést közöl a hívottal, írja a Hvg.hu.

Így járt Borys Budka, az ellenzéki Polgári Platform frakcióvezetője és a felesége is. A politikus videóra vette azt a hívást, amit látszólag a felesége kezdeményezett, azonban a vonalban egy ismeretlen nő azt közölte vele, hogy a neje meghalt. Szerencséjére a felesége éppen ott ült mellette, így egy perccel korábban azt is láthatta, amikor a nő telefonja szólalt meg úgy, mintha Budka hívta volna, és ugyanaz a női hang közölte vele, hogy a férje meghalt.

A Hvg cikke szerint az elmúlt két hétben több ellenzéki és családtagja, valamint újságíró találkozott ezzel a jelenséggel. Egy oknyomozó újságírót a Központi Korrupcióellenes Iroda tájékoztató vonaláról hívtak, de a hívó hazaárulással vádolta meg, majd azt mondta neki, hogy „megdöglesz!” Egy másik ellenzéki párt képviselőnője saját pártelnöke számáról hallott gyalázkodást és fenyegetést, a pártelnök pedig a képviselőnőéről. Egy kormánykritikus ügyvéd lányának és egy szenátor ügyvéd feleségének a telefonjáról több kórház és rendőrörs kapott bombafenyegetést.

A lengyel kormány elismerte, hogy megvásárolták a Pegasus kémszoftvert, azonban azt állítják, hogy csak bűnözők és terroristák ellen használták, a politikusok lehallgatásának vádját pedig ellenzéki hisztinek nevezték. A lengyel ellenzék vizsgálóbizottság felállítását tervezi az ügyben, különös tekintettel arra, hogy az Állami Számvevőszéknek megfelelő lengyel intézmény megállapította, hogy a Pegasus megvásárlása szabálytalanul, másra szánt pénzből történt.

A magyar Pegasus-botrány miatt a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet eljárásokat kezdeményez Magyarországon, az Európai Bizottságnál, Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt, illetve Izraelben. A szervezet Csikász Brigitta bűnügyi újságíró, a hvg.hu korábbi szerzője, Dercsényi Dávid, a NER-elit luxusutazásai után évek óta nyomozó fotós-újságíró Németh Dániel, a Direkt36 Transparency-Soma-díjas oknyomozó újságírója, Panyi Szabolcs, a volt CEU-s diák Adrien Beauduin és egy anonimitást kérő hatodik személy nevében a nemzetbiztonsági törvény által kínált jogorvoslati utat járja végig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!