Putyin szövetségese: Tömegpusztító fegyverek bevetéséhez is vezethet, ha a nyugati országok továbbra is küldenek fegyvereket Ukrajnába

2023. január 22. – 07:50

frissítve

Putyin szövetségese: Tömegpusztító fegyverek bevetéséhez is vezethet, ha a nyugati országok továbbra is küldenek fegyvereket Ukrajnába
A kelet-ukrajnai Csasziv Jar temetője 2023. január 21-én – Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország nem zárja ki, hogy Leclerc típusú harckocsikat szállít Ukrajnának támogatásul az Oroszország elleni háborúban – mondta vasárnap Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban.

Az ukrán hadsereg eddig elsősorban Németországtól kérte a világ legerősebb harckocsijának számító Leopardokat az orosz agresszió megállításához segítségül.

„Ami a Leclerc-eket illeti, azt kértem a védelmi minisztertől, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Semmi sem kizárt” – mondta a francia elnök egy újságírói kérdésre válaszolva a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett közös német–francia kormányülést követően.

A Leopard tankokat érintő kérdés kapcsán Olaf Scholz elmondta: „a múltban mindig is szorosan együttműködve léptünk fel barátainkkal és szövetségeseinkkel, és a jövőben is a konkrét helyzettől függően fogunk cselekedni”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Kijevbe látogatott, ahol jelezte: az Európai Unió 2023-ban 18 milliárd euró pénzügyi segélyt nyújtana Ukrajnának, és azt fontolgatja, hogy német Leopardokat küld az országnak. Berlin egyelőre azonban nem hagyta jóvá a harckocsik átadását Ukrajnának. (MTI)

Az egyetlen módja annak, hogy véget érjen ez a háború, ha Ukrajna nyer, lehetőleg minél gyorsabban – jelentette ki Boris Johnson, miután Volodimir Zelenszkij meghívására Kijevbe látogatott.

A korábbi brit miniszterelnök szerint most van az a pillanat, amikor minden eszközt meg lehet adni Ukrajnának ahhoz, hogy befejezze az elkezdett munkát. Johnson úgy látja, hogy Ukrajna népe már túl sokat szenvedett. Kijelentette, minél hamarabb bukik meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, az annál jobb Ukrajnának és az egész világnak is.

Johnson több botrány után tavaly szeptemberben mondott le a miniszterelnöki posztról, búcsúbeszédében arra utalt, ha szüksége lesz rá a nemzetnek, vissza fog térni.

Olaf Scholz német kancellár Párizsban azt mondta, hogy Németország addig támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges – írja a Guardian a francia AFP hírügynökség információi alapján.

Scholz a német kormány többi tagjával jelenleg a francia fővárosban tartózkodik, ahol a francia kormánnyal megvitatnak biztonsági, energetikai kérdéseket és egyéb kihívásokat, amikkel Európának szembe kell néznie az orosz–ukrán háború miatt.

Németországra egyre nagyobb nyomás nehezedik. Miután a balti államok felszólították Berlint, hogy haladéktanul küldjenek Leopard tankokat Ukrajnába, az Egyesült Királyság külügyminisztere, James Cleverly egy interjúban arról beszélt: ők is azon az állásponton vannak, hogy mindent meg kell adni az ukránoknak – beleértve a Leopard harckocsikat –, amire a győzelemhez szükségük van. Az ügyben felszólalt a lengyel kormányfő is, aki azt mondta: Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli összefogás keretében is adna tankokat Ukrajnának.

Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli összefogás keretében is támogatná korszerű fegyverekkel Ukrajnát, jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap, a PAP hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Németország még nem döntött a tankok kérdésében. Boris Pistorius, frissen kinevezett német védelmi miniszter, a pénteki ramsteini találkozó után azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-k állományát.
Morawiecki elfogadhatatlannak nevezte Berlin hozzáállását, mert mint mondta, a közel egy éve tartó ukrajnai háborúban naponta halnak meg ártatlan emberek. A lengyel miniszterelnök szerint Németország a saját csapdájába esett: évek óta folytatja az Oroszországhoz való közlekedés politikáját. Hozzátette, hogy ez a politika kudarcot vallott, Berlin pedig még mindig nem tudja beismerni a hibáját.

Egy korábbi bejelentés szerint Lengyelország egy szélesebb nemzetközi koalíció keretében 14 Leopard 2 harckocsit adna át Ukrajnának, a mostani nyilatkozatban azonban nem emeltek ki külön ezt a típust a lengyel kormányfő. Arra válaszolva, hogy német hozzájárulás nélkül a kezdeményezés miképpen valósulhat meg, Morawiecki azt mondta: Varsó „kisebb koalíciót” fog építeni azon államokból, amelyek „készek átadni Ukrajnának korszerű felszerelésük, korszerű tankjaik egy részét”.

Varsó azt javasolta, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélos dandárnyi tankot adjon Ukrajnának. Leopard 2 harckocsik átadására eddig Lengyelországon kívül Finnország és Dánia fejezte ki készségét.

Lengyelország hamarosan egy ukrán dandár felállításában fog segédkezni, és felszereli azt T–72-es szovjet fejlesztésű tankokkal, illetve gyalogsági harcjárművekkel. Marcin Przydacz, az államfői külügyi iroda főnöke szombaton bejelentette: a kiképzés napokon belül megkezdődik.

(MTI)


Hosszú interjút adott ma reggel a Sky News műsorának James Cleverly, az Egyesült Királyság külügyminisztere. A beszélgetésről készült összefoglalóban a Guardian azt írta, hogy a miniszter szerint szerint rendkívül fontos, hogy az ukránok mindent megkapjanak, amire a győzelemhez szükségük van. A beszélgetésben kitért az elmúlt héten, a németországi Ramstein katonai bázison tartott nemzetközi tanácskozásra, amelyen az orosz invázió ellen védekező országnak nyújtott támogatások további menetét tekintették át.

Az összejövetelen az Egyesült Államok 2,5 milliárd dolláros felajánlást tett, és bár ebben nemcsak légvédelmi eszközök, illetve a már leszállított fegyverek lőszerutánpótlása, hanem Stryker és Bradley típusú könnyű páncélozott harcjárművek is szerepelnek, tankokat egyelőre sem az USA, sem Németország nem ad. Utóbbira szélesedő nemzetközi nyomás nehezedik, hogy ajánljon fel Leopard 2 tankokat az ukránoknak, illetve járuljon hozzá ahhoz, hogy az ezt a korszerű típust használó országok megtehessék ezt.

Cleverly úgy fogalmazott, hogy Németország már eddig is rengeteget tett Ukrajna támogatásáért és a külügyminiszter szerint fontos emlékezni arra is, hogy a németek egészen máshonnan közelítik meg a kérdést, mint a katonai szövetség más tagjai.

Hozzátette, szeretné, ha az ukránok megkapnák a régóta kért Leopard 2 tankokat és más nehézfegyvereket. Folytatni fogja az egyeztetéseket a NATO többi tagjával, hogy megkönnyítse a legjobb katonai felszerelések adományozását, amelyek segíthetnek Ukrajnának a brutális invázió elleni harcban. Mint mondta, minden szuverén kormánynak magának kell eldöntenie, hogyan tudja a legjobban támogatni az ukránokat.

A beszélgetésben James Cleverly külügyminiszter megemlítette, hogy országa nemrég felajánlott tizenkét Challenger 2 harckocsit, vagyis a gesztussal már szavazott is a sokakat megosztó kérdésben.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij feleségével, Olena Zelenszkijjel részt vett a kijevi helikopter-balesetben elhunyt hét magas rangú belügyminisztériumi tisztviselő tiszteletére tartott megemlékezésen – írja a Guardian.

A héten egy francia Super Puma típusú helikopter lezuhant, és egy óvodába csapódott Kijev külvárosában. A balesetben többen megsebesültek, a volt ukrán belügyminiszter, Denisz Monasztirszkij és helyettese, Jevgenyij Jenin, illetve öt másik magas rangú tisztviselő is meghalt, és egy gyermek is életét vesztette. A hatóságok vizsgálják a baleset okát.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és felesége, Olena Zelenszkij részvétüket fejezik ki a helikopter-balesetben elhunyt belügyminisztériumi munkatársak hozzátartozóinak a kijevi Ukrán Ház kulturális központban tartott megemlékezésen 2023. január 21-én – Fotó: Sergei Supinsky / AFP or licensors
Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és felesége, Olena Zelenszkij részvétüket fejezik ki a helikopter-balesetben elhunyt belügyminisztériumi munkatársak hozzátartozóinak a kijevi Ukrán Ház kulturális központban tartott megemlékezésen 2023. január 21-én – Fotó: Sergei Supinsky / AFP or licensors

A megemlékezést a kijevi Ukrán Ház kulturális központban tartották szombaton. Az ukrán elnök egy Telegram-bejegyezésben is megemlékezett a helikopter-baleset áldozatairól: „Leírhatatlan szomorúság borítja el a lelkemet. Ukrajna minden nap elveszíti legjobb fiait és lányait” – írta Zelenszkij posztjában.

Vlagyimir Putyin szövetségese, Vjacseszlav Vologyin szerint globális katasztrófához fog vezetni, ha a nyugati szövetségesek továbbra is fegyvereket szállítanak Ukrajnába – írja a SkyNews.

Az orosz Állami Duma elnöke szerint akár a tömegpusztító fegyverek bevetéséhez is vezethet az, ha Washington és a NATO továbbra is küld fegyvereket Ukrajnának. Szerinte az atomfegyverek ellen szóló érvek „tarthatatlanná válnak”, ugyanis a nyugati szövetségesek és az Ukrajnának küldött fegyverek fenyegetik Oroszország területi integritását és a lakosság biztonságát.

Jelentős változtatásokra készül az orosz haderő – írja a SkyNews a brit védelmi minisztérium friss hírösszefoglalója alapján.

Oroszország közölte, hogy nagy változtatásokat tervez a hadseregben a következő három évben. A brit védelmi minisztérium értesülései szerint az orosz haderő létszámát másfél millió katonával akarják bővíteni, illetve Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt is bejelentette, hogy visszaállítják a moszkvai és leningrádi (mai Szentpétervár) katonai körzeteket.

Az orosz bejelentés alapján arra lehet következtetni, hogy Oroszország egyhamar nem fogja feladni az Ukrajna ellen folytatott inváziót. Azonban a brit védelmi minisztérium szerint az orosz hadseregnek problémát fog okozni a létszámbővítés és a katonai felszerelések biztosítása is.

Kisida Fumio japán miniszterelnök februárban Ukrajnába látogathat – írja a SkyNews a japán újság, a Yomiuri információra hivatkozva. Kisida miniszterelnök látogatása a háborús helyzettől is függ, a kabinetfőtitkár-helyettes, Seiji Kihara szerint még nincs eldöntve, hogy az elnök biztosan meglátogatja Ukrajnát a következő hónapban.

A G7 jelenlegi elnökeként Japán meg akarja mutatni, hogy továbbra is támogatja Ukrajnát. A hírek szerint ki adnak majd egy közös nyilatkozatot Kijevvel, amiben elítélik az Ukrajna ellen irányuló orosz agressziót.

Németország új védelmi minisztere, Boris Pistorius hamarosan Ukrajnába látogat majd – írja a Reuters a miniszter Bild am Sonntag német újságnak adott interjúja alapján. A védelmi miniszter látogatásának egyik oka, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik Berlinre, miután a balti államok felszólították, hogy haladéktalanul küldjön Leopard tankokat Ukrajnának.

Pistoriust a német lap kérdezte a tankokról is, a miniszter szerint folyamatosan zajlanak a nemzetközi tárgyalások a szövetségesekkel, elsősorban az Egyesült Államokkal. Német források a Reutersnek azt nyilatkozták, hogy engedélyeznék német gyártmányú tankok szállítását Ukrajnába, ha az Egyesült Államok is hajlandó harckocsikat küldeni. Amerikai tisztviselők azonban azt mondták, hogy Joe Biden és kormánya nem áll készen arra, hogy amerikai tankokat – köztük az M1 Abrams típusú harckocsit – Ukrajnába küldjön.

  • A brit hírszerzés szerint holtpontra jutott a háború.
  • Az ukrán csapatok Leopard 2 tankokon gyakorlatozhatnak Lengyelországban.
  • A balti államok felszólították Berlint, hogy haladéktalanul küldjön Leopard tankokat Ukrajnának.
  • Szlovákia cáfolta, hogy német gyártmányú tankokat küldene Ukrajnának.
  • Bahmutnál, Harkivban és Zaporizzsjában is voltak halálos áldozatai az orosz támadásoknak.
  • Az oroszok azt állították, offenzívát indítottak Zaporizzsja térségében.
  • Beszüntette működését az orosz Russia Today franciaországi csatornája, miután zárolták a bankszámlájukat.

A szombati hírfolyamot itt tudja elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!