Az Egyesült Királyság szeretné, ha Ukrajna megkapná a Leopard 2 tankokat

2023. január 22. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott ma reggel a Sky News műsorának James Cleverly, az Egyesült Királyság külügyminisztere. A beszélgetésről készült összefoglalóban a Guardian azt írta, hogy a miniszter szerint szerint rendkívül fontos, hogy az ukránok mindent megkapjanak, amire a győzelemhez szükségük van. A beszélgetésben kitért az elmúlt héten, a németországi Ramstein katonai bázison tartott nemzetközi tanácskozásra, amelyen az orosz invázió ellen védekező országnak nyújtott támogatások további menetét tekintették át.

Az összejövetelen az Egyesült Államok 2,5 milliárd dolláros felajánlást tett, és bár ebben nemcsak légvédelmi eszközök, illetve a már leszállított fegyverek lőszerutánpótlása, hanem Stryker és Bradley típusú könnyű páncélozott harcjárművek is szerepelnek, tankokat egyelőre sem az USA, sem Németország nem ad. Utóbbira szélesedő nemzetközi nyomás nehezedik, hogy ajánljon fel Leopard 2 tankokat az ukránoknak, illetve járuljon hozzá ahhoz, hogy az ezt a korszerű típust használó országok megtehessék ezt.

Cleverly úgy fogalmazott, hogy Németország már eddig is rengeteget tett Ukrajna támogatásáért és a külügyminiszter szerint fontos emlékezni arra is, hogy a németek egészen máshonnan közelítik meg a kérdést, mint a katonai szövetség más tagjai.

Hozzátette, szeretné, ha az ukránok megkapnák a régóta kért Leopard 2 tankokat és más nehézfegyvereket. Folytatni fogja az egyeztetéseket a NATO többi tagjával, hogy megkönnyítse a legjobb katonai felszerelések adományozását, amelyek segíthetnek Ukrajnának a brutális invázió elleni harcban. Mint mondta, minden szuverén kormánynak magának kell eldöntenie, hogyan tudja a legjobban támogatni az ukránokat.

A beszélgetésben James Cleverly külügyminiszter megemlítette, hogy országa nemrég felajánlott tizenkét Challenger 2 harckocsit, vagyis a gesztussal már szavazott is a sokakat megosztó kérdésben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!