Lengyelország a németek nélkül is adna tankokat Ukrajnának

2023. január 22. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli összefogás keretében is támogatná korszerű fegyverekkel Ukrajnát, jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap, a PAP hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Németország még nem döntött a tankok kérdésében. Boris Pistorius, frissen kinevezett német védelmi miniszter, a pénteki ramsteini találkozó után azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-k állományát.
Morawiecki elfogadhatatlannak nevezte Berlin hozzáállását, mert mint mondta, a közel egy éve tartó ukrajnai háborúban naponta halnak meg ártatlan emberek. A lengyel miniszterelnök szerint Németország a saját csapdájába esett: évek óta folytatja az Oroszországhoz való közlekedés politikáját. Hozzátette, hogy ez a politika kudarcot vallott, Berlin pedig még mindig nem tudja beismerni a hibáját.

Egy korábbi bejelentés szerint Lengyelország egy szélesebb nemzetközi koalíció keretében 14 Leopard 2 harckocsit adna át Ukrajnának, a mostani nyilatkozatban azonban nem emeltek ki külön ezt a típust a lengyel kormányfő. Arra válaszolva, hogy német hozzájárulás nélkül a kezdeményezés miképpen valósulhat meg, Morawiecki azt mondta: Varsó „kisebb koalíciót” fog építeni azon államokból, amelyek „készek átadni Ukrajnának korszerű felszerelésük, korszerű tankjaik egy részét”.

Varsó azt javasolta, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélos dandárnyi tankot adjon Ukrajnának. Leopard 2 harckocsik átadására eddig Lengyelországon kívül Finnország és Dánia fejezte ki készségét.

Lengyelország hamarosan egy ukrán dandár felállításában fog segédkezni, és felszereli azt T–72-es szovjet fejlesztésű tankokkal, illetve gyalogsági harcjárművekkel. Marcin Przydacz, az államfői külügyi iroda főnöke szombaton bejelentette: a kiképzés napokon belül megkezdődik.

(MTI)


Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!