Karácsony Gergely Bucsából: Aki elveszti az erkölcsi iránytűjét, jöjjön el ide, és nézzen a túlélők szemébe

2023. január 12. – 08:46

frissítve

Karácsony Gergely Bucsából: Aki elveszti az erkölcsi iránytűjét, jöjjön el ide, és nézzen a túlélők szemébe
Lerombolt ház a donyecki régióban – Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/ANADOLU AGENCY/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök haditanácsot hívott össze csütörtökön Kijevben, hogy megvitassák a Donyeck megyei Bahmut és a tőle mintegy 15 kilométere fekvő Szoledar városok körül kialakult helyzetet. „Megbeszéltük a front főbb irányaiban kialakult helyzetet. Különös figyelmet fordítottunk a bahmuti és a szoledari harcokra” – írta Zelenszkij Facebook-oldalán. A városokat védő ukrán alakulatokat folyamatosan ellátják lőszerutánpótlással és „minden mással, ami szükséges”.
Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy a nap folyamán az orosz erők 91 alkalommal lőtték Szoledart. Több mint száz orosz katona halt meg a városért folyó harcokban. „Szoledarban folynak a harcok, az ellenség oda összpontosította fő erőfeszítéseit, beleértve a Wagner csoport legképzettebb katonáit és más alakulatokat. Rakétaegységünk és tüzérségünk azonban arra összpontosította erőfeszítéseit, hogy amennyire csak lehet, kiszorítsa az ellenséget” – mondta a szóvivő.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról számolt be, hogy csütörtökön az ukrán rakéta- és tüzérségi erők három parancsnoki állást, három ellenséges élőerő- és katonaifelszerelés-összpontosulást, egy orosz Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert és három lőszerraktárt találtak el. Az ukrán légierő a nap folyamán 15 csapást mért ellenséges területekre, valamint öt csapást mért orosz légvédelmi rakétarendszerek állásaira. Lelőttek egy orosz Szu-25-ös repülőgépet és egy Orlan-10 típusú drónt. (Ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket az egyoldalú közléseket. )Az orosz erők öt rakétacsapást mértek Kosztyantinyivka, Kramatorszk és Zaporizzsja városokra, 12 légicsapást indítottak ukrajnai területek ellen, rakéta-sorozatvetőkkel pedig négy támadást hajtottak végre.

(MTI)

Nyilvánosan megalázta egyik miniszterét az év első kormányülésén Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszteren kérte számon, hogy miért késlekednek a katonai és polgári repülőgépek beszerzésével.

„Mit hülyéskedsz? Mikor írják alá a szerződéseket?” – fakadt ki Putyin.

A szóban forgó kormányülést ugyanazon a napon tartották, amikor Valerij Geraszimovot vezérkari főnököt nevezték ki az Ukrajnában harcoló egyesített orosz haderő élére.

A miniszter épp azt vázolta fel, hogy terveik szerint Szentpéterváron gyártják majd azokat a helikopterhajtóműveket, amiket korábban Ukrajnában állítottak elő, amikor Putyin közbe szólt, hogy ezzel sem haladnak elég jól. Manturov erre azt mondta, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek, mire Putyin azt mondta:

„Nem, oldd meg egy hónapon belül. Hát nem érted, milyen helyzetben vagyunk? Egy hónapon belül meg kell csinálni, nem később.”

Érthető Putyin kifakadása, mivel Oroszország rengeteg fegyvert, járművet és egyéb harci eszközt veszített el az Ukrajna elleni háborúban. Manturov egyébként az orosz elnökhöz hű körhöz tartozik, tavaly nyáron kapta meg a hadiipar felügyeletét.

(BBC)

Németország nem állhat útjába annak, hogy Lengyelország német gyártmányú Leopard 2-es tankokat adjon Ukrajnának. Ezt Robert Habeck német alkancellár nyilatkozta csütörtökön, miután Andrzey Duda lengyel elnök előző nap arról beszélt, hogy Lengyelország eldöntötte: Leopard 2-es tankokkal segítik az ukránokat.

„Különbség van aközött, hogy valaki saját maga döntést hoz, vagy megakadályozza mások döntését. Ennek megfelelően Németországnak nem szabad az útjába állnia, amikor más országok döntést hoznak Ukrajna támogatásáról, függetlenül attól, hogy Németország milyen döntést hoz” – magyarázta az alkancellár, aki korábban gazdasági miniszterként felügyelte a német fegyverexportot.

Ugyanakkor az nem tiszta, hogy ehhez Németország is hozzájárul-e. A végső szót Olaf Scholz kancellár mondhatja ki az ügyben. Hivatalos megkeresés viszont még nem érkezett Varsó részéről.

Az is kérdéses, hogy Németország maga támogatná-e tankokkal az ukránokat. Franciaország és Németország múlt héten megállapodott, hogy könnyű harckocsikat és tüzérségi eszközöket küldjön Ukrajnának, tankokról viszont nem volt szó. Nagy-Britannia viszont fontolóra vette ennek lehetőségét, a britek Challenger 2-es típusú tankokat tudnának felajánlani.

(Politico)

A civilek ellen elkövetett orosz háborús bűnök helyszínén, Bucsában járt Karácsony Gergely főpolgármestere, előtte hadirokkantakat és gyerekeket látogatott meg kijevi kórházakban. „Ha valaki elvesztette volna a morális iránytűjét, ha nem tudná megkülönböztetni az áldozatot és a tetteseket, ha elfelejtette, mitől szenvedett a magyar nép a 20. században, annak javaslom, hogy jöjjön el ide, Bucsába és Kijevben, és nézzen bele a túlélők szemébe. Akkor meg fog világosodni, és megérti azt, hogy ebben a háborúban nem két ország vív egymással, hanem egy gonosz hatalom próbál elfoglalni egy másik országot” – mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

A budapesti főpolgármester szerint Magyarországnak nemcsak erkölcsi kötelessége, hanem érdeke is az ukrán nép támogatása. Ez a háború nem végződhet Oroszország győzelmével, mert akkor nem tudhatjuk, melyik ország válik az agresszió áldozatává legközelebb, jelentette ki.

„Ez a háború csak Ukrajna győzelmével végződhet, és azzal, hogy levonjuk a tanulságokat, például abból a szörnyű háborús bűncselekményekből, amelyek Bucsában történtek.”

Karácsony Gergely a V4-csoport fővárosainak polgármestereivel közösen szerdán Kijevbe utazott, ahol az ukrán főváros polgármesterével, Vitalij Klicskóval találkoztak. „A kijevi látogatás célja annak áttekintése, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának” – írta közleményében a főváros.

Jövő héten szállítják Lengyelországba a német hadsereg készleteiből felajánlott, amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, írja az MTI.

A Patriot-ütegeket a kelet-lengyelországi Lublini vajdaságba telepítik. Korábbi közlések szerint nyolc régebbi típusú rakétaindítóról van szó. A fegyverekkel együtt német kezelőszemélyzet is érkezik, ugyanolyan szabályok szerint, mint amelyek alapján Lengyelország például a Litvániában vagy Romániában 2017 óta állomásozó nemzetközi NATO-zászlóaljakba saját katonai kontingensét vezényelte.

A németországi Patriotok ideiglenes lengyelországi telepítéséről Varsó és Berlin azt követően állapodott meg, hogy novemberben az ukrán légvédelem egyik szovjet gyártmányú rakétája véletlenül a kelet-lengyelországi Przewodów településen csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva.

A becsapódás helyszínén készült videónk itt látható:

Nem akart részt venni az orosz hadsereg „különleges műveletében”, ezért öt év börtönre ítélt egy férfit az orosz katonai bíróság, közölték hivatalos forrásból szerdán. Marsel Kandarov 2022 májusában nem jelentkezett szolgálatra, szeptemberben találtak rá, akkor állították hadbíróság elé. A bíróság megállapította, hogy a férfi több mint egy hónapig kibújt a katonai szolgálat alól a mozgósítás során, ezért elítélték, de a döntés nem jogerős.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ősszel rendelt el mozgósítást, 300 ezer férfi vonult be a hadseregbe, az ukrán hírszerzés szerint Oroszország januárban várhatóan még 500 ezer sorkatona mozgósítását rendeli el.

(SkyNews)

A Wagner-csoport bejelentette, hogy megtalálták annak a brit férfinak a holttestét, aki társával együtt a hétvégén tűnt el Ukrajna keleti részén. Azt nem közölték, hogy melyikük holttestét találták meg. Nagy-Britannia hivatalosan nem erősítette meg az információt, Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője „spekulációnak” nevezte az erről megjelent híreket.

A két önkéntes segélymunkást, a 48 éves Andrew Bagshawt és a 28 éves Chris Parry-t pénteken látták utoljára a heves harcok sújtotta Szoledár felé, majd eltűntek.

Mindketten önkéntes munkát végeztek Donyeck megyében, segítettek az emberek evakuálásában. A brit külügyminisztérium mindkét férfi családját biztosította támogatásáról.

(BBC)

Az ukrán vezérkar legfrissebb jelentése szerint az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek a Donyeck megyei Szoledar és az utánpótlási vonalak elleni támadásaik során. Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója szerint még 559 civil, köztük 15 gyermek tartózkodik Szoledarban, de a heves harcok miatt képtelenség evakuálni őket. A háború előtt több mint tízezren éltek a kelet-ukrajnai kisvárosban, amiről az oroszok azt állítják, hogy már elfoglalták, de az ukrán alakulatok továbbra is tagadják ezt.

Az ukrán hadsereg tüzérei az ukrajnai Szoledar közelében, 2023. január 11-én – Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters
Az ukrán hadsereg tüzérei az ukrajnai Szoledar közelében, 2023. január 11-én – Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Kedden a Putyin séfjeként is emlegetett Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport alapítója azt mondta, hogy már majdnem teljesen elfoglalták Szoledart, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra kérte az újságírókat, hogy várják meg az elfoglalással kapcsolatos hivatalos bejelentést.

(MTI)

Kiadta 2023-as világjelentését a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet, ami szerint az ukrajnai háború során elkövetett orosz háborús bűnök és emberi jogi visszaélések a nemzetközi humanitárius jog megsértésének „sorát” alkotják. A jelentés kiemeli a bucsai mészárlást és a mariupoli színház bombázását is, amit annak ellenére hajtottak végre, hogy táblák figyelmeztettek arra, hogy ott gyerekek rejtőzködnek.

A jogvédő csoport közel 100 ország emberi jogi normáit áttekintő éves jelentésében azt írta, hogy a Kijev külvárosában, Bucsában elkövetett háborús bűnökre utaló bizonyítékok egy olyan minta részét képezik, amely „számtalanszor megismétlődött”.

A bucsai tömegsírok feltárása azután, hogy az orosz erők kivonultak a Kijevhez közeli városból – Fotó: Huszti István / Telex
A bucsai tömegsírok feltárása azután, hogy az orosz erők kivonultak a Kijevhez közeli városból – Fotó: Huszti István / Telex

„A civil szenvedés okozása, mint például az ukránok által az áram, víz és fűtés szempontjából függő energetikai infrastruktúrára mért ismételt csapások, úgy tűnik, a Kreml stratégiájának központi részét képezik” – olvasható a jelentésben.

Bucsában a Telex munkatársai is jártak, képes beszámolójukat a kisvárosról és a tömegsírok feltárásáról itt olvashatják el újra.

(CNN)

Az ukrán elnök szerdai lvivi látogatása során Ukrajna északnyugati régióinak jelenlegi biztonsági helyzetéről és a Belarusszal közös határ védelméről tartott megbeszélést vezető tanácsadóival, majd arra szólította fel katonáit, hogy „álljanak készenlétben a határon és a Belaruszhoz közeli régiókban”, mert attól tart, hogy Oroszország északról indíthat újabb támadást.

(Guardian)

  • Folytatódtak a harcok Szoledarban. A Wagner-csoport zsoldosai a kelet-ukrajnai város nagy részét már elfoglalták, sőt azt állították, hogy az egész várost sikerült bevenni. Volodimir Zelenkszij és az ukrán hadsereg ezt hazugságnak nevezte.
  • Újabb orosz repülőgépek érkeztek Belaruszba légi hadgyakorlatra.
  • Karácsony Gergely a varsói, pozsonyi és prágai főpolgármesterekkel együtt Kijevbe utazott, és ott találkozott Vitalij Klicskóval.
  • Zelenszkij négy Kreml-barát ukrán ellenzéki politikust és oligarchát fosztott meg az ukrán állampolgárságuktól.
  • Amerikai tankok érkeztek Európába a NATO keleti szárnyának megerősítésére
  • Az Egyesült Királyság és Lengyelország is bejelentette, hogy nehéz harckocsikkal támogatná Ukrajnát. Erre korábban még nem volt példa egy ország részéről sem.
  • Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnököt nevezték ki az Ukrajna elleni hadjárat új parancsnokává. Három hónap után váltotta Szergej Szurovikint.
  • Litvánia légvédelmi rendszereket és eszközöket küld Ukrajnának.

A szerdai hírfolyamunkat ide kattintva éri el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!