Kijevbe utazott Karácsony Gergely

2023. január 11. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármestere, Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere és Zdeněk Hřib, Prága főpolgármestere szerdán Kijevbe utaztak, ahol Vitalij Klicskóval, Kijev polgármesterével találkoznak – derült ki a főváros közleményéből.

Karácsony Gergely Kijev, Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel tartott közös, nemzetközi sajtótájékoztatót. Mindannyian szolidaritásukat fejezték ki az orosz agressziót elszenvedő ukrán néppel és Kijev lakosságával.

„Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal”

– mondta Karácsony. A főpolgármester szerint a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik. „Magyarok milliói, köztük sok budapesti fejezi ki a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal” – mondta.

A főpolgármester szerint miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá azt, ami egyértelmű. „Béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek.”

A kijevi utazást eddig biztonsági okokból teljes titokban tartották, a most kiadott közleményből azonban kiderült: a tervezett program szerint a V4-csoport főpolgármesterei Kijev főpolgármesterén kívül magas rangú ukrán tisztviselőkkel, Bucsa város polgármesterével és vezető uniós diplomatákkal is találkoznak. „A kijevi látogatás célja annak áttekintése, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának” – írják a főváros közleményében.

Karácsony szeptemberben Prágában már találkozott Klicskóval, Kijev ekkor a Szabad Városok szövetségéhez csatlakozott. Korábban egy csalás áldozata is lett Karácsony: egy kamu Vitalij Klicskóval beszélgetett, ekkor Berlin, Madrid és Bécs főpolgármestere mellett a főpolgármestert is átverte egy deepfake technikát használó csaló.

Novák Katalin már járt Ukrajnában, Orbán nem tervezi

Tavaly november végén Novák Katalin köztársasági elnök is az ukrán fővárosba utazott. Novák a Gabona Ukrajnából projekt miatt kapott meghívást Kijevbe: Ukrajna a holodomor, az 1932–1933-as ukrajnai éhínség évfordulóján jelentette be, hogy egy programot indít, melynek célja az éhező országokba irányított gabonaexport támogatása. Ahol baj van, ott segítünk – mondta látogatásakor a köztársasági elnök.

Novákot megelőzve, november közepén három momentumos képviselő már járt Ukrajnában, ezzel ők voltak az első parlamenti delegáció, akik a háború tavaly februári kirobbanása óta a háború sújtotta országban jártak. Az elmúlt közel egy évben több elnök, miniszterelnök és más fontos magas rangú politikus is megfordult Kijevben. Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem járt az ostromlott ország fővárosában. Mikor évzáró sajtótájékoztatóján arról kérdezték, hogy tervez-e Kijevbe látogatni, annyit válaszolt: „Nem szerepel a programomban.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!