Három momentumos képviselő Kijevbe utazik az első magyar parlamenti delegációként

2022. november 13. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és parlamenti frakcióvezetője, Tompos Márton, frakcióvezető-helyettes és Bedő Dávid, a másik frakcióvezető-helyettes első magyar delegációként az orosz offenzíva alatt álló Ukrajnába, azon belül is Kijevbe indulnak, ugyanis ezt még nem tette meg idáig egyetlen parlamenti delegáció sem, noha Gelencsérék szerint egy ilyen helyzetben ez az erkölcsileg helyes – jelentette be a Momentum elnöke a Facebookon.

Gelencsér azt írja, az elmúlt egy évben az EU minden tagállamából ment parlamenti delegáció Ukrajnába, Magyarországról azonban nem. „Ez morálisan elfogadhatatlan, és az az igazság, hogy az ország, a magyar nemzet érdekeivel szemben áll ez az ellenséges tétlenség. Hogy erre az ellenséges magyar álláspontra mivel kényszeríti a kormányt az orosz vezetés, nem tudjuk.”

Ők azonban elindulnak, és megteszik, ami szerintük „erkölcsileg helyes, és ami nemzetünk határon inneni és túli közösségének érdekében áll az Európai Unió és a NATO tagjaként” – írta.

Nagy István agrárminiszter júliusban járt Ukrajnában, ahol akkor az ukrán gabonakivitelről egyeztetett Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével a nyugat-ukrajnai Lvivben. A magyar kormányból Szijjártó Péter külügyminiszter látogatott még Ukrajnába: a háború kitörését követően február 27-én Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával találkozott a kárpátaljai Csap településen. Szintén nyáron Ruszin-Szendi Romulusz a Magyar Honvédség parancsnoka egy katonai delegációval járt Ukrajnában.

Korábban járt Kijevben a cseh, szlovén és lengyel államfő is, ők Volodimir Zelenszkijjel is találkoztak. Orbán Viktor nem csatlakozott a delegációhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!