Az alkancellár szerint Németország nem akadályozhatja meg, hogy a lengyelek Leopard tankokat küldjenek Ukrajnának

2023. január 12. – 18:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németország nem állhat útjába annak, hogy Lengyelország német gyártmányú Leopard 2-es tankokat adjon Ukrajnának. Ezt Robert Habeck német alkancellár nyilatkozta csütörtökön, miután Andrzey Duda lengyel elnök előző nap arról beszélt, hogy Lengyelország eldöntötte: Leopard 2-es tankokkal segítik az ukránokat.

„Különbség van aközött, hogy valaki saját maga döntést hoz, vagy megakadályozza mások döntését. Ennek megfelelően Németországnak nem szabad az útjába állnia, amikor más országok döntést hoznak Ukrajna támogatásáról, függetlenül attól, hogy Németország milyen döntést hoz” – magyarázta az alkancellár, aki korábban gazdasági miniszterként felügyelte a német fegyverexportot.

Ugyanakkor az nem tiszta, hogy ehhez Németország is hozzájárul-e. A végső szót Olaf Scholz kancellár mondhatja ki az ügyben. Hivatalos megkeresés viszont még nem érkezett Varsó részéről.

Az is kérdéses, hogy Németország maga támogatná-e tankokkal az ukránokat. Franciaország és Németország múlt héten megállapodott, hogy könnyű harckocsikat és tüzérségi eszközöket küldjön Ukrajnának, tankokról viszont nem volt szó. Nagy-Britannia viszont fontolóra vette ennek lehetőségét, a britek Challenger 2-es típusú tankokat tudnának felajánlani.

(Politico)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!