Mit tudunk eddig a lengyelországi eseményekről?

2022. november 15. – 21:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Robbanás történt Lengyelországban, az ukrán határtól nem messze fekvő Przewodówbam. A robbanás egy mezőgazdasági területen történt, két ember meghalt, amikor egy traktor megsemmisült eddig nem tisztázott körülmények között.

Több forrás arról írt, hogy a robbanást Oroszországból érkezett rakéták okozták, először a magyar kormány is ezt írta a Védelmi Bizottság soron kívüli összehívása egyik indokául, később már csak ennek lehetőségét említették. Az esemény a varsói kormányt is rendkívüli ülés összehívására késztette.


Ez lenne az első alkalom, hogy a NATO területét érné találat az Ukrajna ellen indított orosz háború során. Moszkva intenzív támadást indított Ukrajna ellen, amelynek következtében

  • 7 millió otthon maradt áram nélkül,
  • a támadás olyan erejű volt, hogy egy harmadik országban, Moldovában is megszűnt az áramellátás,
  • de találat érte az áramellátót a belarusz–ukrán határon is, ezért leállt a Barátság kőolajvezeték.

Maga a vezeték nem sérült meg, de áram híján a szivattyúk nem tudnak működni. A találat következtében a vezetéken a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolajszállítások ideiglenesen leálltak. Míg Magyarország és Lengyelország tanácskozik, több európai ország ígéretet tett a NATO-területek megvédésére.

A Pentagon és a Nemzetbiztonsági Tanács is azt közölte, hogy nem tudják megerősíteni az orosz rakétacsapásokról szóló jelentéseket. A Fehér Ház azt is hozzátette, hogy együttműködik Oroszországgal a további információk összegyűjtése érdekében.

Az orosz védelmi minisztérium közleményben tagadta, hogy rakétái behatoltak volna Lengyelország területére, és az erről szóló jelentéseket „szándékos provokációnak” nevezte.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!