Pénzbüntetésre ítélték a Rubens-festményhez szándékosan odaragadt aktivistákat

2022. november 18. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus végén a német Letzte Generation (Utolsó generáció) nevű aktivistacsoport két tagja hozzáragasztotta magát egy Rubens-festményhez a müncheni Alte Pinakothek nevű múzeumban. A müncheni kerületi bíróság az ügyben három büntető végzést hozott. Kettő arra a két férfira vonatkozik, akik hozzáragasztották magukat a festményhez, egy pedig arra, aki filmezte az akciót – írja a Spiegel. Emellett jelentős pénzbírságokat szabtak ki, amit a hatóság szóvivője nem számszerűsített.

Az ügyészség szerint az augusztusi akció 11 000 eurós (kábé 4 és félmillió forint) kárt okozott. A szándékosan képhez ragadt aktivisták egyike és a filmkészítő a bíróság szerint fellebbezett a végzés ellen. Így az ügyben a kerületi bíróságon folyik tovább az eljárás.

Augusztus 28-án a klímaaktivisták Peter Paul Rubens Betlehemi gyermekgyilkosság című festményének keretéhez ragasztották magukat. A múzeum alkalmazottjainak és a rendőröknek oldószerekkel kellett elválasztaniuk a két férfit a történelmi jelentőségű kerettől, ami eközben megsérült. A falburkolaton is keletkeztek károk – közölte akkor a múzeum.

A Last Generation osztrák csoportjának tagjai kedden az 1915-ös Halál és élet című festményt öntötték le fekete löttyel a bécsi Leopold Múzeumban, hogy így tiltakozzanak az osztrák kormány fosszilisenergia-felhasználása ellen.

A két eset egy terjedőben lévő világjelenség része. Klímaaktivisták korábban

A híres festményeket leöntő aktivistákkal, akik így akarják felhívni a figyelmet arra, hogy tömeges éhezés, mészárlás és erőszak vár ránk, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!