Klímaaktivisták most A sikolyhoz akarták hozzáragasztani magukat Oslóban

2022. november 11. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

A norvég rendőrség szerint két klímaaktivista pénteken hiába próbálta felragasztani magát Edvard Munch 1893-as remekművére, A sikolyra egy oslói múzeumban, írja az AP. A rendőrség elmondta, hogy a Norvég Nemzeti Múzeum riasztotta őket azért, mert három embert tartottak ellenőrzés alatt. Az NTB norvég hírügynökség közölte, hogy egy harmadik személy filmezte a párost, ahogy megpróbálták a festményre ragasztani magukat. A műalkotásnak nem lett baja.

A múzeum tájékoztatása szerint a termet, ahol az üveggel védett festményt kiállítják, kiürítették és bezárták, amint lehet, újra kinyitják. A múzeum többi része nyitva maradt.

A „Stopp oljeletinga” norvég szervezet környezetvédelmi aktivistái álltak a mutatvány mögött, azt mondták, „nyomás alá akarták kényszeríteni a törvényhozókat, hogy állítsák le az olajfeltárásokat”. Norvégia a tengeri olaj és gáz egyik legnagyobb kitermelője.

Ez már a sokadik ilyen akció a sorban, aktivisták ragasztották már magukat John Constable egy alkotásának keretéhez a londoni Nemzeti Galériában, dinócsontvázhoz a berlini Természettudományi Múzeumban, Hágában valaki egy Vermeer van Delft-festmény üvegéhez ragasztotta a fejét, de paradicsomlevest kapott Van Gogh egyik híres festménye, Londonban pedig III. Károly viaszbábuját „kínálták meg” csokitortával. A híres festményeket leöntő aktivistákkal, akik így akarják felhívni a figyelmet arra, hogy tömeges éhezés, mészárlás és erőszak vár ránk, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

(AP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!