Dinócsontváz alá ragasztották magukat, művérrel támadtak egy festményre Berlinben

2022. október 30. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

A berlini Természettudományi Múzeumban klímaaktivisták egy dinoszaurusz csontváza alatti tartórudakhoz ragasztották magukat, egy másik illető pedig művérrel locsolta le Toulouse-Lautrec egy festményét védő üveglapot a Régi Nemzeti Galériában. Így a rendőrök vasárnap kétszer is kiszálltak intézkedni, írja az Augsburger Allgemeine.

Az első esetben egy 34 és egy 42 éves nőt találtak a Természettudományi Múzeumban, akik narancssárga mellényt viseltek, kezükben egy transzparenst tartottak, rajta ez állt: „Mi van, ha a kormány nem tudja kezelni ezt?” A rendőrök sikeresen leválasztották a tiltakozókat a rudakról, majd őrizetbe vették őket.

A tiltakozást vállaló Utolsó Nemzedék csoport az akcióról így nyilatkozott: „Ahogy annak idején a dinoszauruszokat, most minket is olyan éghajlati változások fenyegetnek, amelyeket nem tudunk elhárítani. Ha nem akarjuk, hogy a kihalás fenyegessen minket, akkor azonnal cselekednünk kell.”

Fotó: Tenzin Heatherbell / AFP
Fotó: Tenzin Heatherbell / AFP

A másik esetben a Régi Nemzeti Galériából kaptak riasztást a rendőrök, itt egy illető először szórólapokat osztogatott a látogatóknak, majd az impresszionista teremben Henri de Toulouse-Lautrec Bohóc című festményét vette célba: művérrel locsolta le az azt védő üveglapot és környékét, majd a falhoz ragasztotta magát.

A biztonsági személyzet jelentette az esetet a rendőrségnek, akik a helyszínre érkezve leválasztották az illetőt a falról, és őrizetbe vették. Az okozott kárról még nem tudott a múzeum információval szolgálni, a festményt saját restauráló műhelyükben vizsgálják, azonban a szövetborítású fal egészen biztosan megsérült. A múzeumok mindkét esetben büntetőfeljelentést tettek a rongálás miatt.

Az ilyen és ehhez hasonló tiltakozások az elmúlt hetekben igencsak elszaporodtak. Két fiatal nő besétált a brit National Gallerybe, paradicsomszósszal öntötték le Van Gogh 72,5 millió font értékűre becsült Napraforgóját, tüntetők festették össze narancssárgával egy Aston Martin-szalon kirakatát, csokitortát nyomtak III. Károly viaszbábujába. Csütörtökön Hágában három aktivistát tartóztattak le, miután Jan Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festményéhez ragasztották magukat.

Az olyan az akciók, mint a hágai is, az utóbbi időben igencsak aktívvá vált brit Just Stop Oil (szabad fordításban kb.: Csak állítsuk le az olajat!) radikális civil klímavédelmi mozgalomhoz kötődnek. A szervezettel és a demonstrációkkal ebben a nagyobb cikkünkben foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!