Paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh üveggel védett festményét olajellenes aktivisták Londonban

2022. október 14. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Just Stop Oil csoport aktivistái paradicsomlevest öntöttek Vincent van Gogh Napraforgók című festményére a londoni Nemzeti Galériában péntek délelőtt, írja a Guardian. A két fiatal aktivista ezt követően a falhoz ragasztotta magát a kép alatt. A festményt üveg védi, így valószínűleg nem sérült meg az akcióban. A galéria munkatársai kiürítették a termet.

A két fiatal lány délelőtt 11 körül sétált be a múzeumba, ahol levették kabátjaikat, így láthatóvá vált, hogy az olajellenes aktivista-csoport, a Just Stop Oil tagjai. Két konzervet vettek elő, és paradicsomlevessel öntötték le Van Gogh egyik legismertebb festményét, majd a falhoz ragasztották magukat. Az akcióról videót is készítettek.

„Mi ér többet, a művészet vagy az élet? Többet ér, mint az étel? Többet, mint az igazságosság? Jobban érdekel egy festmény védelme vagy a bolygónk és az emberek védelme?” – kiabálják a felvételen.

A csoport szóvivője a múzeum előtt azzal magyarázta az akciót, hogy így próbálták meg felhívni a figyelmet az élelmiszer- és energiaválságra. „A megélhetési válság része az olajárválság, az üzemanyag megfizethetetlen több millió fázó, éhező család számára. Még egy konzervleves felmelegítését sem engedhetik meg maguknak” – mondta.

Az elmúlt két hétben a csoport több ülő tüntetést szervezett London belvárosában, utakat és hidakat zártak le, ezzel a városban közlekedők nagy részét magukra haragították. Pénteki akciójuk is vegyes érzelmeket váltott ki az emberekből, az egyik szemtanú a Guardiannek azt nyilatkozta: „Lehet, hogy megpróbálják elgondolkodtatni az embereket, de a végén csak annyit érnek el, hogy feldühítik őket. Azok, aki egyáltalán nem gondolnak a bolygó jövőjére, pont nem azok, akik a Nemzeti Galériában sétálgatnak.”

A Just Stop Oil szóvivője is kitért arra, tartanak attól, hogy elidegenítik az embereket az ügyüktől, de mint fogalmazott: „Mi itt nem barátokat próbálunk szerezni, hanem változást akarunk elérni, és sajnos a változás így történik.” Hozzátette, tudták, hogy a képet üveg védi, nem az volt a céljuk, hogy kért tegyenek az alkotásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!