Klímaaktivisták odaragasztották magukat egy képhez a londoni Nemzeti Galériában

2022. július 5. – 11:30

frissítve

Klímaaktivisták odaragasztották magukat egy képhez a londoni Nemzeti Galériában
A képre ragasztott két aktivista – Carlos Jasso / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Klímaaktivisták odaragasztották magukat hétfőn délután a londoni Nemzeti Galériában John Constable egy alkotásának keretéhez, miután az eredeti festményre erősítették az apokaliptikus jövőt ábrázoló saját nyomtatott képverziójukat, írja a BBC alapján az MTI.

A BBC News beszámolója szerint a Just Stop Oil (JSO) feliratú pólót viselő két aktivista átlépett a The Hay Wain (A szénásszekér) című festmény előtti kötélkordonon, a képre rögzítették saját változatukat, és a kezüket is a kerethez ragasztották, majd a kép mellé térdelve fennhangon fejezték ki tiltakozásukat.

A Nemzeti Galéria tájékoztatása szerint a kiérkező rendőrök kiürítették a termet, és a kivezetett tüntetőket őrizetbe vették. A festményt a galéria restaurátorai megvizsgálták, és megállapították, hogy a keret kisebb mértékben megsérült, emellett a festményt fedő lakkréteg is kisebb kárt szenvedett, de a szakemberek szerint mindkét sérülés helyreállítható.

Mint kiderült, a két brightoni tiltakozó a 22 éves, zenét tanuló Eben Lazarus és a 23 éves, pszichológiát hallgató Hannah Hunt volt. A Nemzeti Galéria legnépszerűbb festményei közé tartozó, 1821-ből származó Constable-kép egy, a suffolki mezőkön áthaladó szekeret ábrázol. Az aktivisták egy olyan apokaliptikus jövőt mutató színes nyomtatványváltozatot rögzítettek rá, amely elmondásuk szerint „az éghajlati összeomlást ábrázolja, és azt, hogy ez mit fog tenni ezzel a tájjal”.

A magát művészetszeretőként leíró Lazarus azzal érvelt, hogy miközben a művészet fontos, és meg kell őrizni a jövendő generációk számára, ugyan mi haszna, ha nem lesz mit enni. „Ha nincs víz, mi haszna a művészetnek? Ha milliárdok szenvednek, mi haszna a művészetnek? Felragasztottuk A szénásszekér újragondolt változatát, amely a katasztrófába vezető utunkat mutatja be” – fejtette ki az aktivista.

A kép kedden már ismét megtekinthető a Trafalgar téren álló múzeumban. A JSO aktivistacsoport a napokban más akciókat is végrehajtott. Egy skót galériában és a vasárnapi silverstone-i Forma–1-es autóversenyen is demonstráltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!