Fekete löttyel támadtak Klimt festményére Bécsben

2022. november 15. – 18:13

Fekete löttyel támadtak Klimt festményére Bécsben
Fotó: Letzte Generation Österreich / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Fekete, olajos folyadékkal támadtak Gustav Klimt festőművész egyik híres festményére klímaaktivisták a bécsi Leopold Múzeumban kedden. A Last Generation Austria nevű csoport tagjai az 1915-ös Halál és élet című festményt vették célba, hogy így tiltakozzanak az osztrák kormány fosszilisenergia-felhasználása ellen. A múzeum bejáratánál végzett alapos ellenőrzést úgy játszották ki, hogy a folyadékot egy thermopalackban a ruhájuk alá rejtették.

A lögybölés után az egyik aktivistát egy múzeumi őrnek sikerült ellöknie, másikuk viszont sikeresen az üveghez ragasztotta a kezét. A festmény a védőüvegnek hála nem sérült meg a folyadéktól, amit sikeresen le is mostak azóta. A múzeum restaurátora szerint viszont a keret, valamint a fal és a padló sérülése „nyilvánvaló és jelentős”.

Az incidensről készült videón, amelyet a csoport tett közzé az interneten, az egyik aktivista azt kiabálja, hogy „50 éve tudunk a problémáról – végre cselekednünk kell, különben a bolygó elpusztul”.

Hans-Peter Wipplinger, a Leopold Múzeum igazgatója elismerte a klímaaktivisták aggodalmainak jogosságát, de a műalkotások elleni támadást kifejezetten rossz módszernek tartja. Hasonlóan vélekedett az osztrák kulturális miniszter is.
„A művészet és a kultúra szövetségesek a klímakatasztrófa elleni küzdelemben, nem pedig ellenfelek” – mondta Andrea Mayer.

Ez már a sokadik ilyen akció a sorban, klímaaktivisták

A híres festményeket leöntő aktivistákkal, akik így akarják felhívni a figyelmet arra, hogy tömeges éhezés, mészárlás és erőszak vár ránk, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!