Moszkva: Egy brit felderítőgép megsértette Oroszország légi határát

2022. augusztus 15. – 08:04

frissítve

Moszkva: Egy brit felderítőgép megsértette Oroszország légi határát
Elhunyt civilek exhumálása Rubizsnében – Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium szerint egy brit felderítő repülőgép megsértette Oroszország légi határát. Hétfői közleményük szerint az orosz légvédelem a Barents-tenger felett ismeretlen légi célpontot észlelt, amely az államhatár felé tartott. Az államhatár megsértésének megakadályozása érdekében a levegőbe emelkedett egy MiG-31BM vadászgép, amely a járművet a brit légierő RC-135-ös rádióelektronikai felderítő repülőgépeként azonosította. Azt írják, a brit gép az orosz államhatárt a Szvjatoj Nosz-fok közelében megsértette, ami után a MiG kiszorította az RC-135-öst az orosz légtérből.

(MTI, Interfax)

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kijelentette, hogy Moszkva nagyra értékeli kapcsolatait a latin-amerikai, ázsiai és afrikai országokkal, és kész modern fegyvereket kínálni szövetségesei számára – írja a Reuters hírügynökség.

Putyin egy moszkvai hadiipari kiállításon tartott beszédében Oroszország fejlett fegyverkezési képességeivel büszkélkedett, és kijelentette, hogy készek megosztani a technológiájukat a hasonlóan gondolkodó országokkal. „Készen állunk arra, hogy szövetségeseinknek a legmodernebb fegyvereket kínáljuk, a kézifegyverektől kezdve a páncélozott járműveken és a tüzérségen át a harci repülőkig és drónokig. Szinte mindet használták már valódi harci műveletekben” – mondta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az Army-2022 nemzetközi haditechnikai kiállítás megnyitó ünnepségén a moszkvai Patriot kongresszusi és kiállítási központban 2022. augusztus 15-én -Fotó: Maxim Shemetov / Reuters
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az Army-2022 nemzetközi haditechnikai kiállítás megnyitó ünnepségén a moszkvai Patriot kongresszusi és kiállítási központban 2022. augusztus 15-én -Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Putyin azt is mondta, hogy a kelet-ukrajnai Donbasz régióban lévő orosz erők minden feladatukat teljesítik. „Lépésről lépésre felszabadítják Donbasz földjét” – jelentette ki. Szerinte Oroszországnak lehetősége van együttműködni szövetségeseivel, például Kínával, Indiával, Iránnal egy olyan új nemzetközi rend kiépítésében, amelyet már nem az Egyesült Államok ural. „Nagyra értékeljük, hogy országunknak számos hasonlóan gondolkodó szövetségese és partnere van a különböző kontinenseken. Ezek azok az államok, amelyek nem engednek az úgynevezett hegemónnak, vezetőik igazi férfias jellemet mutatnak, és nem hajlanak meg” – mondta Putyin.

Szavai alig egy nappal azután hangzottak el, hogy felajánlotta az Észak-Koreával való kapcsolatok erősítését. Putyin a koreai felszabadulás napjára Kim Dzsongunhoz intézett levelében azt írta, hogy a szorosabb kapcsolatok mindkét ország érdekeit szolgálnák, és segítenék a Koreai-félsziget és az északkelet-ázsiai térség biztonságának és stabilitásának megerősítését – közölte az észak-koreai KCNA állami hírügynökség.

(Guardian)

Olyannyira megugrott a kereslet a török Bayraktar harci drónjai iránt, hogy az új megrendeléseket legfeljebb három év múlva tudják teljesíteni, olyan hosszú már a várólistájuk – mondta Haluk Bayraktar, a védelmi cég vezérigazgatója az ukrán hadsereget segítő Come Back Alive alapítványnak adott interjújában.

Elmondta, hogy a vállalat jelenleg havi húsz darab Bayraktar TB2 típusú drón gyártására képes, de egy új ukrajnai üzemmel tovább szeretnék növelni a kapacitásukat. Ennek megépítésről még tavaly, az orosz-ukrán háború kiújulása előtt állapodtak meg a Zelenszkij-kormánnyal. „Ukrajnát stratégiai partnerünknek tekintjük” – mondta Haluk Bayraktar, hozzátéve, hogy a vállalat már megkezdte az ukrán gyár építését. Terveik szerint nemcsak a TB2-es típust, hanem a többi modelljüket: a Bayraktar Akıncıt és a Bayraktar Kızılelmát is gyártani fogják itt.

Bayraktar TB2-es drón 2019. december 16-án Észak-Cipruson – Fotó: Muhammed Enes Yildirim / 2019 Anadolu Agency via AFP
Bayraktar TB2-es drón 2019. december 16-án Észak-Cipruson – Fotó: Muhammed Enes Yildirim / 2019 Anadolu Agency via AFP

A Bayraktar TB2-es drónok kiemelkedő szerepet játszottak az orosz invázió elleni védekezésben a háború első szakaszában. Az ukránok több tucat orosz tankot és páncélozott járművet semmisítettek meg a segítségükkel.

Ahogy korábban írtuk, a Bayraktar TB2-es a 2010-es évek szinte összes jelentős fegyveres konfliktusában igen jól szerepelt, és mára több mint 20 ország alkalmazza, vagy rendelte meg a típust. Hamarosan a potenciális vásárlók között bukkanhat fel Magyarország is, mely aktívan tesztel több török dróntípust is.

(Business Insider)

Gustavo Zlauvinen, a Nuclear Non-Proliferation Treaty, vagyis az atomsorompó-egyezmény tizedik felülvizsgálati konferenciájának argentin vezetője a RIA Novosti hírügynökségnek adott interjújában hétfőn elmondta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok 2026-ban a stratégiai fegyverek csökkentéséről szóló szerződés (START) nélkül maradhat.

Sajnos továbbra is jelentős hiányosságok vannak a legmagasabb szinteken is a kommunikációban

– vélte a politikus.

Ennek ellenére Zlauvinen kijelentette: reméli, hogy ilyen forgatókönyv nem fog megvalósulni, mivel a nukleáris arzenál további gyarapítása mindkét oldalon „új fegyverkezési versenyt eredményezne a két szuperhatalom között, ami rendkívül veszélyes lenne. Sürgette Washingtont és Moszkvát, hogy a lehető leghamarabb tárgyalják ki a megállapodást.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy nagy pontosságú levegő-föld rakétákkal hatástalanított két elektromos alállomást a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban.

Igor Konasenkov altábornagy szerint Donyeck régióban az orosz katonai erők tüzérséggel pusztították el Ukrajna 66. gépesített dandárjának Marinka város közelében elhelyezkedő harmadik zászlóaljának több mint 70 százalékát.

Az északnyugat-ukrajnai Harkiv városában öt ember megsérült, közülük kettő súlyos állapotban van – közölte Oleg Szinegubov, a harkivi területi államigazgatás vezetője a Telegram csatornáján. Négy embert vittek kórházba, kettőjük állapota súlyos, egy embert pedig a helyszínen láttak el. A mentőszolgálatok továbbra is dolgoznak a támadás helyszínein.

(Guardian)

Az orosz megbízottak folytatják a megszállt ukrajnai területek ellenőrzésének megszilárdítását a rubelben történő fizetések kikényszerítésével – derült ki az Institute for the Study of War friss jelentéséből.

Az amerikai thinktank Ukrajna fő hírszerzési igazgatóságát idézte, amely szerint a megszállt Herszon városában a Moszkva által beiktatott hatóságok nyomást gyakorolnak a helyi mentőszolgálat dolgozóira, hogy írják alá azokat az űrlapokat, amelyekkel hozzájárulnak ahhoz, hogy hivatalosan az új megszálló kormánynak dolgoznak, és rubelben kapják a fizetésüket.

Ukrán értesülések szerint az orosz megszállók továbbra is gyűjtik a humanitárius segélyek címzettjeinek, a megszálló erők kormányával kapcsolatba lépő civileknek és az orosz mobiltelefon-szolgáltatások ügyfeleinek személyes útlevéladatait.

(Guardian)

Egyelőre nem tudni, hogy mennyi sérültje van az éjszakai bombázásoknak az északkelet-ukrajnai nagyvárosban. Az ukránok szerint egy gyárat biztosan találat ért.

A Fülöp-szigetek a nyugati szankciók elkerülése érdekében mégsem Oroszországgal köt szerződést, hanem inkább az USA-tól vásárol katonai helikoptereket – közölte hétfőn Manila washingtoni nagykövete.

Júniusban, napokkal azelőtt, hogy Rodrigo Duterte elnök hatéves mandátuma véget ért, a Fülöp-szigetek elvetette a 16 darab Mi-17-es orosz katonai szállítóhelikopter megvásárlásáról szóló üzletet, mert félt az amerikai szankcióktól.

A Chinookok helikoptereket a délkelet-ázsiai országban a hadsereg csapatainak mozgatásán túl a katasztrófavédelemben is használnák. A Washingtonnal kötött megállapodás valószínűleg magában foglalja majd a karbantartást, a szervizelést és az alkatrészellátást is.

(Guardian)

Az ukrán erők heves orosz ágyúzásról számoltak be a közel hat hónapja tartó háború egyik fő fókuszpontjává vált Donyeck keleti régiójában, de közölték, hogy a támadások nagy részét visszaverték.

Az ukránok szerint az oroszok továbbra is sikertelenül támadták az ukrán állásokat Avdijivka közelében. Heves harcok dúlnak Piskiben is, amelyről Oroszország korábban azt mondta, hogy teljes ellenőrzése alatt tartja.

(Guardian)

  • A francia elnök aláírta a NATO bővítéséről szóló jegyzőkönyvet.
  • Zelenszkij arról beszélt, hogy minden orosz katona célpont, aki a zaporizzsjai atomerőműre lő vagy azt fedezéknek használja.
  • A brit hírszerzés szerint múlt hét az volt Oroszország elsődleges célja, hogy átirányítsa az egységeit Dél-Ukrajna megerősítésére.
  • Két újabb gabonát szállító hajó futhatott ki ukrán kikötőből.
  • Egy orosz propagandát terjesztő szlovák motornagykereskedő is felkerült az EU szankciós listájára.
  • A herszoni hidak bombázása lelassította az oroszokat.
  • 42 ország közös közleményben követeli az orosz katonák kivonását a zaporizzsjai atomerőműből.

Kövesse velünk az 173. napja tartó háború eseményeit! Itt lehet átpörgetni a tegnapi, vasárnapi háborús híreket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!