Akkora a kereslet a Bayraktar drónok iránt, hogy a török cég hároméves várólistát vezetett be

2022. augusztus 15. – 16:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olyannyira megugrott a kereslet a török Bayraktar harci drónjai iránt, hogy az új megrendeléseket legfeljebb három év múlva tudják teljesíteni, olyan hosszú már a várólistájuk – mondta Haluk Bayraktar, a védelmi cég vezérigazgatója az ukrán hadsereget segítő Come Back Alive alapítványnak adott interjújában.

Elmondta, hogy a vállalat jelenleg havi húsz darab Bayraktar TB2 típusú drón gyártására képes, de egy új ukrajnai üzemmel tovább szeretnék növelni a kapacitásukat. Ennek megépítésről még tavaly, az orosz-ukrán háború kiújulása előtt állapodtak meg a Zelenszkij-kormánnyal. „Ukrajnát stratégiai partnerünknek tekintjük” – mondta Haluk Bayraktar, hozzátéve, hogy a vállalat már megkezdte az ukrán gyár építését. Terveik szerint nemcsak a TB2-es típust, hanem a többi modelljüket: a Bayraktar Akıncıt és a Bayraktar Kızılelmát is gyártani fogják itt.

Bayraktar TB2-es drón 2019. december 16-án Észak-Cipruson – Fotó: Muhammed Enes Yildirim / 2019 Anadolu Agency via AFP
Bayraktar TB2-es drón 2019. december 16-án Észak-Cipruson – Fotó: Muhammed Enes Yildirim / 2019 Anadolu Agency via AFP

A Bayraktar TB2-es drónok kiemelkedő szerepet játszottak az orosz invázió elleni védekezésben a háború első szakaszában. Az ukránok több tucat orosz tankot és páncélozott járművet semmisítettek meg a segítségükkel.

Ahogy korábban írtuk, a Bayraktar TB2-es a 2010-es évek szinte összes jelentős fegyveres konfliktusában igen jól szerepelt, és mára több mint 20 ország alkalmazza, vagy rendelte meg a típust. Hamarosan a potenciális vásárlók között bukkanhat fel Magyarország is, mely aktívan tesztel több török dróntípust is.

(Business Insider)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!