Putyin szerint Észak-Korea és Oroszország szorosabbra fűzi kapcsolatát

2022. augusztus 15. – 06:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, hogy a két ország „közös erőfeszítésekkel bővíteni fogja az átfogó és konstruktív kétoldalú kapcsolatokat” – jelentette hétfőn a phenjani állami média.

A Reuters cikke szerint Putyin a Kimnek írt levelében azt írta, a szorosabb kapcsolatok mindkét ország érdekeit szolgálnák, és segítenék a Koreai-félsziget és az északkelet-ázsiai térség biztonságának és stabilitásának megerősítését.

Kim is küldött levelet Putyinnak, melyben azt írta, hogy az orosz–észak-koreai barátság a második világháborúban kovácsolódott össze a Koreai-félszigetet megszálló Japán feletti győzelemmel. A két ország közötti „stratégiai és taktikai együttműködés, támogatás és szolidaritás” azóta új szintre lépett az ellenséges katonai erők fenyegetéseinek és provokációinak meghiúsítására tett közös erőfeszítéseikben – írta. Az észak-koreai állami médium nem nevezte meg az ellenséges erőket, de jellemzően az Egyesült Államokra és szövetségeseire használja ezt a kifejezést.

Észak-Korea júliusban független államként ismerte el a két, Oroszország által támogatott szakadár „népköztársaságot” Kelet-Ukrajnában, és kilátásba helyezték, hogy észak-koreai munkásokat küldenek a területekre, hogy segítsenek a terület újjáépítésében. Ukrajna ezért azonnal megszakította kapcsolatait Phenjannal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!