Európai parlamenti vezetők is elítélték Orbán tusványosi beszédét

2022. július 30. – 07:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament vezetőinek testülete szerint Orbán Viktor tusványosi beszéde szembe megy az Európai Unió alapértékeivel.

Orbán Viktor „megbocsáthatatlan beszéde” miatt az Európai Uniónak minden eszközzel fel kellene lépnie az alapértékei védelmében, állapították meg a Politico szerint az Európai Parlament politikai vezetői péntek este.

EP-vezetők: Orbán szavai sértik az uniós alapértékeket

Az uniós képviselő-testület elnökéből és a frakciók vezetőiből álló Elnökök Konferenciája „elítéli Orbán miniszterelnök úr nyíltan rasszista közelmúltbeli nyilatkozatát arról, hogy nem akar »kevert fajú«” népet. „A társadalmainkban nincs helye rasszizmusnak, hátrányos megkülönböztetésnek és gyűlöletbeszédnek”, az ilyen „elfogadhatatlan nyilatkozatoknak, amelyek világosan megsértik az uniós szerződésekben is rögzített értékeinket”. (A teljes szöveget a testület spanyol szocialista tagja, Iratxe García Pérez tette ki Twitterre.)

„További cselekvésre hívjuk fel” az uniós kormányokat és az EU-t, „beleértve a rasszizmus és idegengyűlölet növekvő normalizálása” elleni fellépést. A testület arra szólította fel az EU-t, hogy „használjon fel teljeskörűen minden rendelkezésére álló eszközt a kettes cikkbe foglalt értékek védelmében”.

Az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkében írták le az EU alapértékeit, mint például az emberi méltóság, az egyenlőség, valamint az emberi jogok – köztük a kisebbségekhez tartozók jogainak – tiszteletben tartása. A megsértésüket büntetné a „hetes cikk” (hibásan „cikkely”) szerinti eljárás, amelyet a magyar kormánnyal szemben éppen az Európai Parlament kezdeményezett, de a további lépésekről a többi tagállam vezetése, azaz az Európai Tanács dönt. Az eljárás vontatottan halad, szankciókhoz pedig csak egyhangú döntéssel lehetne eljutni.

Az EP-s elnöki konferencia nyilatkozata arra szólította fel a tagállamokat, hogy lépjenek tovább és adjanak ajánlásokat a magyar kormánynak, valamint a következő állam- és kormányfői csúcstalálkozón is tűzzék napirendre az ügyet.

Forrásokat tartanának vissza

Az EP elnöki konferenciája emellett kifejezetten kérte az Európai Bizottságot, hogy továbbra is tartsa vissza az uniós helyreállítási alap forrásait Magyarországtól, amíg az nem felel meg a „vonatkozó követelményeknek”. Az uniós kvázi-kormány mostanra egyedül hazánk helyreállítási tervét nem fogadta el, miután Lengyelországnak belső vitákkal kísérve feltételesen zöld utat adott, bár a kifizetéseket további feltételekhez köti. A döntést több biztos, köztük Frans Timmermans alelnök ellenezte és szokatlanul nyíltan bírálta.

Az Európai Bizottság nem foglalt hivatalosan állást Orbán Viktor tusványosi eszmefuttatásáról. A testület szóvivője elintézte annyival, hogy politikai beszédeket nem szoktak kommentálni, de Frans Timmermansnak épp nem sokkal később jutott eszébe csak úgy általánosságban megosztani, hogy egy fajhoz tartozunk, ami az Európai Bizottság hivatalos Facebook-oldalán is megjelent.

A közös költségvetést érintő alapjogsértések védelmére rendelkezésre áll egy külön mechanizmus, amit a bizottság eddig csak a magyar kormánnyal szemben élesített. Az elnöki konferencia üdvözölte ezt, és „további lépéseket vár el” a legutóbbi levélváltás után.

Az uniós kvázi-kormány kötelezettségszegési eljárásokat is indíthat, ha egy tagállam valamilyen konkrét uniós jogszabályt sért. Ezek általában hosszas levelezés után bírósági eljárással és pénzbüntetéssel végződhetnek. Az elnöki konferencia most arra szólította fel a bizottságot, hogy

a Bizottság kezelje elsődlegesként azokat az ügyeket, amelyek a rasszizmus vagy hátrányos megkülönböztetés elleni uniós szabályok miatt indultak.

Függetlenként a Fidesznek közvetve se volt szava

Az Európai Parlamentben az Elnökök Konferenciája felel többek között a jogalkotás megtervezéséért, a plenáris ülések előkészítéséért, valamint a kapcsolattartásért a többi uniós testülettel. Az EP elnökéből és a frakciók vezetőiből áll, konszenzussal vagy a politikai csoportok képviselőszámának súlyozásával szavazva dönt. A frakciókon kívül rekedtek – mint a néppárti szakítása óta a Fidesz – delegálhatnak egy főt, de neki nincs szavazati joga. Az ülések nem nyilvánosak, a róluk készült jegyzőkönyveket minden hivatalos uniós nyelvre lefordítják, kinyomtatják és terjesztik a képviselők között.

Rendkívüli ülést kürtölnének össze

A liberálisok volt vezetője, Guy Verhofstadt rendkívüli ülésre hívná össze az augusztusban szünetet tartó Európai Parlamentet Orbán Viktor kijelentései miatt. Péntekre több mint ötven képviselő aláírását szerezte meg hozzá: nagyrészt liberálisok csatlakoztak hozzá, de akadnak szignózók a szélsőbaloldaliaktól a zöldeken, a szocialistákon és a jobbközép néppártiakon át a függetlenekig. A magyarok közül csak a Demokratikus Koalíció tagjai szerepelnek a listán.

A cél az lenne, hogy a tagállamok és az Európai Bizottság „vállalják a felelősségüket a demokrácia védelmében Magyarországon és az Európai Unió egészében”. Ahogy azt a megfogalmazás is mutatja, nem igazán maradt olyan érdemi lépés, amit az Európai Parlament meg tudna tenni.

Minderre a Fidesz részéről Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője úgy reagált, magyarellenes, rasszista megnyilatkozások azok a durván rágalmazó és indulatos támadások, amelyeket a liberális európai parlamenti képviselő megfogalmazott. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője pénteken nyílt levélben válaszolt Verhofstadtnak.

Orbán Bécsben finomított

A magyar kormányfő éves tusványosi beszédében idén többek között azt fejtegette, „van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ”, de „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke”. Szerinte „egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

Orbán Viktor nem sokkal később Bécsbe látogatva úgy magyarázta a kijelentését, hogy ő bevándorlásellenes politikusként definiálja magát, ám ez neki nem faji vagy biológiai, hanem kulturális kérdés. „A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van”, de

Tusványoson félreérthetően fogalmazott, ami néha előfordul.

A Roma Parlament elnöksége „fajvédő, avagy nyilasbeszédnek” minősítette Orbán Viktor eredeti kijelentéseit. Az országos főrabbi azt írta a miniszterelnöknek: „csak egyetlen faj él e földön, a Homo sapiens sapiens”, és a kormányfőhöz bejelentkezett a magyarországi zsidó szövetség elnöke. Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó pedig kétségtelenül először súlyos állításokat megfogalmazva lemondott, majd Orbán bécsi nyilatkozatát követően a távozását már visszacsinálná.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!