Beszéde után bejelentkezett Orbán Viktorhoz a magyarországi zsidó szövetség elnöke

2022. július 25. – 12:01

frissítve

Beszéde után bejelentkezett Orbán Viktorhoz a magyarországi zsidó szövetség elnöke
Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszédet mond a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) Szeretetkórháza új főépületének átadásán a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium épületében 2021. augusztus 29-én – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Röviddel azután, hogy az országos főrabbi, Frölich Róbert megüzente Orbán Viktornak, hogy csak egyetlen faj él a földön, a Homo sapiens sapiens, a Mazsihisz is nyilatkozatot adott ki a témában.

Frölich és a Mazsihisz is Orbán Viktor Tusványoson elhangzott beszédének egy részletére kívántak reagálni. Erre:

„Van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. (...) a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (...) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta, hogy komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül Orbán Viktor beszéde, ők pedig nem tudják értelmezni a beszédnek a „fajok keveredésével” foglalkozó részét. „(…) ráadásul a miniszterelnök szóhasználata élesen szembemegy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett. Történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen.”

A fentiek miatt Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért Orbán Viktortól. „Tekintettel a hazánk előtt álló rendkívül nehéz időszakra, a Mazsihisz a párbeszéd fenntartásával kifejezetten fontosnak tartja a közéleti viták eldurvulásának megakadályozását. Ez nem kizárólag a zsidó közösség, de a magyar társadalom érdeke is. A zsidó vallási törvényeket követve, a Mazsihisz minden megkülönböztetett közösséggel szolidaritást vállal a humánum jegyében.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!