Deutsch Tamás rasszistának nevezte a tusványosi beszéden felháborodó Verhofstadt nyilatkozatát

2022. július 29. – 11:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarellenes, rasszista megnyilatkozások azok a durván rágalmazó és indulatos támadások, amelyeket Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti (EP-) képviselő fogalmazott meg az EP elnökének frissen írt levelében Magyarországról – állítja Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője.

Verhofstadt Orbán szombati tusványosi beszédéről azt írta az EP-elnökének, Roberta Metsolának, hogy szerinte a magyar kormány újabb fordulatot vett a legrosszabb irányba. Az EP-képviselő szerint Orbán szavai arról, hogy nem akarunk »vegyes fajúvá« válni, egyértelműen sértik az európai szerződésekben lefektetett normákat és értékeket, és az európai történelem legsötétebb napjaira emlékeztetnek.

A belga politikus ezért azt kérte, hogy hívják össze a Európai Parlament rendkívüli, plenáris vagy bizottsági ülését, és szólítsa fel az Európai Unió Tanácsát, valamint az Európai Bizottságot az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárás felgyorsítására.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője pénteken nyílt levélben válaszolt Verhofstadtnak. „Meg kell állapítsam, hogy az Ön és elvtársai által immár több mint egy évtizede folytatott hazug és hisztérikus Magyarország-ellenesség ugyanolyan intoleráns, gyűlöletkeltő és rasszista narratíva, mint az antiszemitizmus új formájaként azonosított Izrael-ellenesség” – fogalmazott a Fidesz politikusa. Szerinte a belga EP-képviselő „durván rágalmazó és indulatos Magyarország elleni támadások valójában magyarellenes rasszista megnyilatkozások, amelyek támadást jelentenek a közös európai értékek ellen és a XX. századi európai történelem legsötétebb időszakát idézik”.

Egészen elképesztőnek tartja Deusch, hogy „egy olyan időszakban, amikor Európát soha nem látott mértékű és súlyú kihívások érik, és amikor az Európai Unió egységének megőrzése mindennél fontosabb lenne”, Verhofstadt a parlamenti tagságát „az egyik tagállammal szembeni rasszista hangulatkeltésre használja”.

Orbán Viktor szombaton azt mondta a tusványosi beszédében, hogy „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak”, és „nem akarunk kevert fajúvá válni” az Európán kívülről érkezőkkel.

A miniszterelnök szavai ellen számos szervezet és magánszemély fejezte ki a tiltakozását, köztük magyarországi zsidó vezetők, a roma parlament elnöksége és ellenzéki pártok is, illetve tiltakozásul lemondott Hegedüs Zsuzsa szociológus, a miniszterelnök eddigi főtanácsadója.

Orbán Viktor július 28-án, csütörtökön Bécsben, az osztrák kancellárral tárgyalva már arról beszélt, hogy bár ő bevándorlásellenes politikus, ez számára nem faji vagy biológiai kérdés, hanem kulturális, és azt is mondta: „előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!