Az Európai Bizottság addig nem fizet Lengyelországnak, míg nem biztosítják az igazságszolgáltatás függetlenségét

2022. június 7. – 21:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha az Európai Bizottság jóváhagyta a lengyelek helyreállítási tervét (ez teszi lehetővé, hogy lehívhassák azt az uniós alapot, amely a koronavírus-járvány utáni talpra állást segíti), a testület addig nem fizet, amíg Lengyelország nem fogadja el az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító szabályozást – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban kedden.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő lengyel nemzeti tervről folytatott vitájában közölte, a lengyel terv jóváhagyása egyértelmű, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításához fűződő kötelezettség-vállalások teljesítéséhez kötődik.

A vállalások lengyelországi teljesítése elengedhetetlen, de „nem jelenti az út végét” – mondta az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: a lengyel helyreállítási terv jóváhagyása nem függeszti fel a folyamatban lévő kötelezettség-szegési eljárásokat, az uniós jog megsértése újabb eljárás megindításával járhat Lengyelországgal szemben.

Von Der Leyen kijelentette: Lengyelországnak meg kell szüntetnie a jelenlegi fegyelmi kamarát, helyébe független és pártatlan bíróságot kell felállítania. A bírákra vonatkozó fegyelmi rendszert meg kell reformálni: az olyan vitatott fegyelmi vétségeket, mint az Európai Uniós Bírósághoz intézett kérelmek beadása vagy a bírói státusz megkérdőjelezése, el kell távolítani a jogszabályból.

Minden bírónak, akit a fegyelmi kamara határozatai érintenek, joga van ahhoz, hogy ügyét az új bíróság világos időkereten belül, új rendszer alapján, jogsértésektől mentesen vizsgálja felül – mondta. Ezenkívül Lengyelországnak 2023 végéig bizonyítania kell, hogy az összes, jogellenesen elbocsátott bírót visszahelyezte hivatalukba – emelte ki.

Az Európai Unió Bíróságának döntései minden tagállamra, köztük Lengyelországra nézve is kötelező érvényűek – emlékeztetett Ursula von der Leyen, majd hozzátette: az uniós bizottság továbbra is végrehajtja az uniós bíróság végzéseit, és kiveti a napi bírságot mindaddig, amíg Lengyelország eleget nem tesz az ítéleteknek.

A helyreállítási alap első kifizetései csakis akkor lehetségesek, ha az új törvény hatályba lép, és a vonatkozó megállapodásban szereplő valamennyi kötelezettségvállalás teljesül Lengyelországban – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!