Hegedüs Zsuzsa: Nem vonom vissza a lemondásomat, már szóltak, hogy ki kell pakolni

2022. július 29. – 15:15

frissítve

Hegedüs Zsuzsa: Nem vonom vissza a lemondásomat, már szóltak, hogy ki kell pakolni
Hegedüs Zsuzsa, a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány vezetője beszél a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának sajtótájékoztatóján, a Parlament Vadásztermében – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor tanácsadója azért adott ki újabb nyilvános levelet, mert a kritikát is nyilvánosan fogalmazta meg, és ezért ezt így tartja tisztességesnek, hogy nyilvánosan jelezze, okafogyottá vált a lemondása. De ez nem jelenti azt, hogy visszalép a lemondástól, már szóltak is, hogy ki kell pakolniuk az irodából. Tehát: Hegedüs Zsuzsa távozik a posztjáról.

„Én adattam ki a levelet, miután odaadták nekem a Viktor nyilatkozatát, ami Bécsben hangzott el. Azért lássuk be, ez egy komoly önkritika volt a részéről” – mondta a Telex megkeresésére Hegedüs Zsuzsa arra reagálva, hogy pénteken megjelent egy neki tulajdonított levél a Mandineren, amiben az áll, hogy bécsi nyilatkozata után „büszke” a miniszterelnökre, és bármikor számíthat a segítségére.

Ez azért váratlan lépés, mert Hegedüs Zsuzsa nemrég, Orbán Viktor tusványosi beszéde után mondott le miniszterelnöki tanácsadói pozíciójáról: azt mondta, az ott elhangzott, fajok keveredéséről szóló részlet tisztán náci beszéd volt.

Hegedüs Zsuzsa akkor azt mondta, Goebbels is mondhatott volna ilyen beszédet. Orbán Viktor tudomásul vette a döntést, válaszában úgy fogalmazott, hogy „a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett, ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva”. Hegedüs Zsuzsa erre is válaszolt, és később az RTL-nek azt mondta, hogy „robbantani akar”.

Aztán jött Orbán bécsi látogatása, ahol kijelentette: ő bevándorlásellenes politikusként definiálja magát, de ez számára nem faji vagy biológiai kérdés, hanem kulturális. „A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van”. Tusványoson félreérthetően fogalmazott, ami néha előfordul.

Ezután Hegedüs Zsuzsa az ATV esti műsorában arról beszélt, hogy négy év után minden kormányt el kell küldeni, „mert elszáll az agyuk”. A visszatáncolásról nem ejtett szót, a műsorvezető kérdésére azt válaszolta, hogy „megy”, de azt is mondta, ő ezt bocsánatkérésként értékeli a miniszterelnök részéről, mert amúgy sok férfi politikussal találkozott már, és mivel önérzetesek, ezért ez annak minősül.

„A levél nem azt jelenti, hogy visszavonom a lemondásomat vagy hogy visszalépek. Csak miután én is nyilvánosan kritizáltam meg őt, úgy tisztességes, hogy nyilvánosan ismerjem el azt is, hogy képes volt meglépni azt, amit meg kellett azok után, amit írtam neki és aminek ilyen visszhangja lett” – mondta Hegedüs Zsuzsa a Telexnek.

Hozzátette: szerinte ez a kvázi bocsánatkérés – nem szó szerint, de – sokba került most Orbán Viktornak, és hangsúlyozta azt is, amit már többször elmondott: hogy ő 20 év alatt írmagját sem látta a miniszterelnökben a rasszizmusnak.

„Tulajdonképpen azt mondta, hogy mi itt Magyarországon a kultúrák keveredését nem akarjuk. Speciel én a kultúrák keveredésében éltem és nőttem fel, de annak a nevében nem irtottak ki népeket – az nem ugyanaz, mint a fajgyűlölet” – magyarázta Hegedüs Zsuzsa.

Úgy gondolja, Orbán egyébként nem fog reagálni az újabb levélre, az ő munkaviszonya pedig aligha fog változni, ugyanis már keresték a titkárságvezetőjét, hogy ki kell pakolniuk az irodából.

Az ügy előzményei kronológiai sorrendben

július 23. (szombat) – Orbán Viktor beszéde Tusványoson, erről itt találja meg videós összefoglalónkat>>>

július 26. (kedd) – Hegedüs Zsuzsa szerint ez „tiszta náci szöveg” volt, Goebbelshez hasonlította, ezért lemondott miniszterelnöki megbízotti posztjáról. Orbán Viktor tudomásul vette a döntést, válaszában úgy fogalmazott, hogy „a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett, ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva”. Hegedüs Zsuzsa erre is válaszolt, és később az RTL-nek azt mondta, hogy „robbantani akar”.

július 27. (szerda) – Az országos főrabbi beszélt Hegedüs Zsuzsával. Frölich Róbert azt mondta, eddig sem politizált, ezután sem szeretne, de az általános emberi értékek mellett, a rasszizmus, antiszemitizmus, xenofóbia és gyűlölködés ellen ezután is ki fog állni.

július 28. (csütörtök) – Orbán Viktor Bécsben kijelentette: ő bevándorlásellenes politikusként definiálja magát, de ez számára nem faji vagy biológiai kérdés, hanem kulturális. „A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van”. Tusványoson félreérthetően fogalmazott, ami néha előfordul. Ezután Hegedüs Zsuzsa az ATV esti műsorában arról beszélt, hogy négy év után minden kormányt el kell küldeni, „mert elszáll az agyuk”. A visszatáncolásról nem ejtett szót, a műsorvezető kérdésére azt válaszolta, hogy „megy”.

Július 29. (péntek) – Kikerült a Mandinerre a levele, amelyben Hegedüs azt írta, hogy meggyőzte őt a miniszterelnök rasszizmus elleni kiállása. „Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom.” Most ezzel kapcsolatban nyilatkozta a Telexnek, hogy a levél ellenére távozik a posztjáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!