Hegedüs Zsuzsa meggondolta magát Orbán csütörtöki visszakozós nyilatkozata után

2022. július 29. – 12:49

frissítve

Hegedüs Zsuzsa meggondolta magát Orbán csütörtöki visszakozós nyilatkozata után
Hegedüs Zsuzsa – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor csütörtöki bécsi látogatása és nyilatkozata után „okafogyottá vált” Hegedüs Zsuzsa lemondása. Erről maga a (volt) miniszterelnöki megbízott számolt be egy újabb, Orbán Viktornak címzett levélben, amit a Mandiner tett közzé teljes terjedelmében.

A szociológus azt írta, hogy meggyőzte őt a miniszterelnök rasszizmus elleni kiállása.

„Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom”

– olvasható a levélben. Azt ígérte, hogy ezt a nyilvánosság előtt, az ATV Egyenes beszéd című csütörtök esti műsorában és a nemzetközi sajtóban is el fogja mondani.

„Büszke vagyok rád. (…) függetlenül attól, hogy hivatalosan a főtanácsadód vagyok, vagy nem, a segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt húsz évhez hasonlóan, számíthatsz” – írta.

Az ügyben megkerestük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is azzal a kérdéssel, hogy a visszakozás után mi lesz Hegedüs Zsuzsa munkaviszonyával. Amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

Az ügy előzményei kronológiai sorrendben

július 23. (szombat) – Orbán Viktor beszéde Tusványoson, erről itt találja meg videós összefoglalónkat>>>

július 26. (kedd) – Hegedüs Zsuzsa szerint ez „tiszta náci szöveg” volt, Goebbelshez hasonlította, ezért lemondott miniszterelnöki megbízotti posztjáról. Orbán Viktor tudomásul vette a döntést, válaszában úgy fogalmazott, hogy „a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett, ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva”. Hegedüs Zsuzsa erre is válaszolt, és később az RTL-nek azt mondta, hogy „robbantani akar”.

július 27. (szerda) – Az országos főrabbi beszélt Hegedűs Zsuzsával. Frölich Róbert azt mondta, eddig sem politizált, ezután sem szeretne, de az általános emberi értékek mellett, a rasszizmus, antiszemitizmus, xenofóbia és gyűlölködés ellen ezután is ki fog állni.

július 28. (csütörtök) – Orbán Viktor Bécsben kijelentette: ő bevándorlásellenes politikusként definiálja magát, de ez számára nem faji vagy biológiai kérdés, hanem kulturális. „A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van”. Tusványoson félreérthetően fogalmazott, ami néha előfordul. Ezután Hegedüs Zsuzsa az ATV esti műsorában arról beszélt, hogy négy év után minden kormányt el kell küldeni, „mert elszáll az agyuk”. A visszatáncolásról nem ejtett szót, a műsorvezető kérdésére azt válaszolta, hogy „megy”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!