Összefoglaló: Orbán Bécsben vendégeskedett a botrányt kiváltó tusványosi beszéde után

2022. július 28. – 13:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fajok keveredéséről szóló, botrányt kiváltó tusványosi beszéde óta Orbán Viktor első nyilvános programja Bécsben volt, ahova Karl Nehammer osztrák kancellár meghívására érkezett. A két politikus közös sajtótájékoztatót tartott.

  • Több tucat tüntető várta Orbánt Bécsben, az osztrák kancellári hivatal épülete előtt, érkezésekor pedig kifütyülték – számolt be a Telex helyszíni tudósítója az eseményekről.
  • Karl Nehammer azt mondta: Magyarország fontos partnere Ausztriának, de a rasszizmus minden formáját elítéli.
  • Orbán teljesen egyetértett a rasszizmus és az antiszemitizmus elítélésében Nehammerrel. Kijelentette: ő bevándorlásellenes politikusként definiálja magát, de ez számára nem faji vagy biológiai kérdés, hanem kulturális. „A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van”.
  • Orbán ismét bírálta az európai uniós szankciókat, amelyek szerinte nem hozzák meg a kívánt eredményt. Szavai szerint Magyarország eddig minden szankciós kérdésben dűlőre tudott jutni az Európai Unióval, de a gázembargóval „eljutottunk a falhoz”, és ebben Magyarország nincs egyedül.
  • Orbán szerint „Brüsszel nekünk nem a főnökünk”, az EU nem Brüsszelben van, hanem Bécsben, Budapesten, Madridban vagy Berlinben. A vétó kifejezés is félreértés, mert „az unió filozófiai alapja az, hogy a döntés közös”.
  • Kirill pátriárkát Magyarország azért védte meg, mert nem ért egyet az egyházi vezetők szankcionálásával. Orbán szerint az egyházakra szükség lesz, ha békét akarnak teremteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!