Összefoglaló: Orbán Bécsben vendégeskedett a botrányt kiváltó tusványosi beszéde után

2022. július 28. – 13:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fajok keveredéséről szóló, botrányt kiváltó tusványosi beszéde óta Orbán Viktor első nyilvános programja Bécsben volt, ahova Karl Nehammer osztrák kancellár meghívására érkezett. A két politikus közös sajtótájékoztatót tartott.

  • Több tucat tüntető várta Orbánt Bécsben, az osztrák kancellári hivatal épülete előtt, érkezésekor pedig kifütyülték – számolt be a Telex helyszíni tudósítója az eseményekről.
  • Karl Nehammer azt mondta: Magyarország fontos partnere Ausztriának, de a rasszizmus minden formáját elítéli.
  • Orbán teljesen egyetértett a rasszizmus és az antiszemitizmus elítélésében Nehammerrel. Kijelentette: ő bevándorlásellenes politikusként definiálja magát, de ez számára nem faji vagy biológiai kérdés, hanem kulturális. „A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van”.
  • Orbán ismét bírálta az európai uniós szankciókat, amelyek szerinte nem hozzák meg a kívánt eredményt. Szavai szerint Magyarország eddig minden szankciós kérdésben dűlőre tudott jutni az Európai Unióval, de a gázembargóval „eljutottunk a falhoz”, és ebben Magyarország nincs egyedül.
  • Orbán szerint „Brüsszel nekünk nem a főnökünk”, az EU nem Brüsszelben van, hanem Bécsben, Budapesten, Madridban vagy Berlinben. A vétó kifejezés is félreértés, mert „az unió filozófiai alapja az, hogy a döntés közös”.
  • Kirill pátriárkát Magyarország azért védte meg, mert nem ért egyet az egyházi vezetők szankcionálásával. Orbán szerint az egyházakra szükség lesz, ha békét akarnak teremteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől