Népszava: Nem elégedett a kormány eddigi korrupcióellenes javaslataival az EU

2022. július 20. – 23:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság (EB) szerdai ülésén úgy döntött, hogy továbblép a jogállamisági eljárásban, és egy újabb levélben tájékoztatja a magyar kormányt az elvárásairól és a tervezett lépéseiről, írja a Népszava. Ez azt mutatja, hogy az uniós testület nem elégedett a jogállamisági aggályokra adott eddigi magyar válaszokkal. „Az áprilisban elküldött írásbeli értesítésére érkezett magyar válasz nem ad kielégítő válaszokat az általa felvetett aggályokra” – közölte a lap kérdésére az Európai Bizottság.

A Népszava információi szerint Johannes Hahn költségvetési biztos már szerdán elküldte a levelet Varga Judit igazságügyi miniszternek, akinek egy hónapja van a válaszadásra.

Az Európai Bizottság április végén indította meg a jogállamisági eljárást Magyarország ellen. A magyar kormány június végén küldte meg válaszait a közbeszerzési rendszerrel, a nyomozó- és vádhatóságok függetlenségével, a korrupció elleni harccal és a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos uniós aggályokra. Szeptember végén dönthet a testület, hogy leállítja az eljárást, vagy továbbviszi, és konkrét pénzügyi intézkedéseket javasol a pénzügyminiszterekből álló tanácsnak.

A levél tartalmáról még annyit árultak el, hogy abban konkrét pénzügyi lépéseket helyez kilátásba arra az esetre, ha nem születik megegyezés, de pontos összegeket nem közöltek.

„Megbíztuk Hahn biztost, hogy írjon a magyar hatóságoknak, és tájékoztassa őket azokról az intézkedésekről, amelyeket az Európai Bizottság szándékozik javasolni az EU Tanácsnak arra az esetre, ha a Magyarország által hozott korrekciós intézkedések nem megfelelőek.”

Az EB szerint a magyar kormány ugyan tett néhány korrekciós javaslatot, de ezt nem volt idejük áttanulmányozni, mert nem sokkal a szerdai ülés előtt érkezett be. A magyar kormány eddig főként azokkal a javaslatokkal állt elő, amelyeket a helyreállítási tervről szóló tárgyalásokon is ismertetett.

Gulyás Gergely július elején jelentette be, hogy a kormány több pontban is enged a Bizottság kéréseinek:

  • Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
  • A korrupciós ügyekben bárki fordulhat bírósághoz jogorvoslatért, ha az ügyészség leállítaná az eljárást.
  • A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagyni a társadalmi konzultációra. A speciális, gyors törvényalkotást a kormány igyekszik csökkenteni.
  • Az uniós források egy részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania a kormánynak.

A kormány most azért tesz gesztusokat a korrupció felszámolására, mert továbbra is be van fagyasztva mintegy 11 ezer milliárd forint EU-s pénz kifizetése a következő évekre. Ugyanakkor ezek a lépések például a Transparency International Magyarország szerint sem elegendők a korrupció felszámolásához. Mindenesetre Varga Judit nagyon bizakodó, kedden arról posztolt, hogy elérhető közelségbe került a megállapodás az Európai Bizottsággal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!