Benyújtották az EU-val való megállapodást segítő törvényjavaslatokat

2022. július 19. – 20:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elérhető közelségbe került a megállapodás az Európai Bizottsággal, kedden az Igazságügyi Minisztérium két olyan törvényjavaslatot is benyújtott, amelyek a megállapodás mielőbbi megszületését segítik elő – írta keddi Facebook-posztjában Varga Judit.

A miniszter úgy fogalmazott: „az Európai Bizottsággal folytatott szakmai viták kézzelfogható közelségbe hozták a megállapodást a Helyreállítási Alap forrásainak lehívásáról, amely nagyon jó eséllyel az év második felében létre is jöhet.”

A törvényjavaslatokkal az Európai Bizottság ajánlásait elfogadva azt vállalja a kormány, hogy a jogalkotást megelőzően időt biztosít a társadalmi konzultációra, valamint, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség nyomozást lezáró döntésével szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak is. Varga szerint a kormány „a kölcsönös tiszteleten alapuló, őszinte és egyenes szakmai párbeszéd híve.”

A Hvg azt írja, a javaslat szerint a kormány vállalja, hogy a jogszabálytervezetek esetében – ha ezek a Magyar Közlönyben jelennek meg – kilencven százalék lesz azok aránya, amelyek társadalmi egyeztetésen vesznek részt. A vállalás betartását a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal végzi, ami ha a vállalás megsértését állapítja meg, eljárási bírságot szabhat ki. Mulasztás esetén pénzbírság szabható ki.

Négy brüsszeli javaslatot fogadott el a kormány

Július elején Gulyás Gergely bejelentette: négy pontban engedett a kormány a Bizottság kéréseinek:

  1. Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
  2. A korrupciós ügyekben bárki fordulhat bírósághoz jogorvoslatért, ha az ügyészség leállítaná az eljárást.
  3. A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagyni a társadalmi konzultációra. A speciális, gyors törvényalkotást a kormány igyekszik csökkenteni.
  4. Az uniós források egy részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania a kormánynak.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!