„A vasakarat és a hazaszeretet nem elég a sikerhez” – feladta az ukrán hadsereg Liszicsanszkot

2022. július 3. – 07:27

frissítve

„A vasakarat és a hazaszeretet nem elég a sikerhez” – feladta az ukrán hadsereg Liszicsanszkot
Az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság egyik katonája egy szovjet zászlót szerel fel Liszicsanszk város egyik közigazgatási épületére 2022. július 2-án – Viktor Antonyuk / Szputnyik via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • A franciák ökovárosként építenék újra Borogyankát.
  • Az ukrán hadsereg beismerte, kivonultak Liszicsanszkból.
  • Az USA megerősítette, hogy NASAMS rakétarendszereket küld Ukrajnának.
  • A törökök feltartóztattak egy lopott ukrán gabonát szállító orosz teherhajót.
  • Hetven kiutasított orosz diplomata hagyja el Bulgáriát.
  • Hatan meghaltak, húszan megsebesültek az orosz tüzérségi támadásokban Szlovjanszkban.
  • Győzelmet hirdettek az oroszok Luhanszkban.
  • Az ukránok szerint sikeresen támadtak egy orosz bázist Melitopolnál.

A Párizstól északra fekvő Île-de-France régió felajánlotta, hogy ökovárosként építi majd újjá a lerombolt Borogyankát – írja az Euromaidan Press.

A régió elnöke, Valérie Pécresse szerint modern, energiatakarékos technológiák felhasználásával építenék ki a rendszert, ezért francia szakértők mérik majd fel a helyszínt, és vesznek részt a terv pontos kidolgozásában.

Hetekig tartó heves harcok után az ukrán csapatok végül teljesen kivonultak Liszicsanszkból. A város elfoglalása nagy áttörést jelent az orosz hadseregnek.

Liszicsanszk a kelet-donbászi régió luhanszki területének utolsó, még ukrán kézen lévő nagyvárosa volt. Elfoglalása révén az orosz erők most tovább nyomulhatnak a szomszédos Donyeckben található Kramatorszk és Szlovjanszk felé.

Oroszország oldalán harcoló csecsen és kozák katonák ünnepelnek Liszicsanszkban – Fotó: Viktor Antonyuk / AFP
Oroszország oldalán harcoló csecsen és kozák katonák ünnepelnek Liszicsanszkban – Fotó: Viktor Antonyuk / AFP

Volodimir Zelenszkij elnök korábban cáfolta a Liszicsanszk elestéről szóló orosz állításokat, most azonban maga az ukrán hadsereg jelentette be a visszavonulást. “A város védelmének folytatása Oroszország létszámbeli és felszerelésbeli fölényével szemben végzetes következményekkel járna – áll a hadsereg közleményében. ”Az ukrán katonák életének megóvása érdekében a visszavonulásról született döntés. Sajnos a vasakarat és a hazaszeretet nem elég a sikerhez – anyagi és technikai eszközökre is szükség van."

(The Guardian)

Ukrajna hónapok óta kér fejlett nyugati rakétavédelmi rendszereket, most pedig megerősítették, hogy kapnak is. Zelenszkij elnök ezekkel egészítené ki, majd váltaná fel a szovjet rendszereket, írja a BBC.

Az Egyesült Államok a 820 millió dolláros katonai segélycsomag részeként NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) rendszert fog szállítani Ukrajnába. Ilyen rendszereket vásárol a Magyar Honvédség is, 2023-tól érkeznek majd. A NASAMS egy norvég-amerikai gyártású közepes hatótávolságú hálózatalapú légvédelmi rakétarendszer.

Fotó: Raytheon Technologies
Fotó: Raytheon Technologies

A legújabb megállapodás értelmében két NASAMS egységet szállítanak majd, a szükséges irányított precíziós lőszerekkel együtt. Ezenkívül további 150 ezer 155 mm-es tüzérségi lőszert is küldenek az M777-es Howitzer vontatott tarackhoz, valamint négy radart.

Kijev örömmel üdvözölte a döntést. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter Twitteren köszönte meg Joe Biden amerikai elnöknek és Lloyd Austin védelmi miniszternek, és Ukrajna támogatásának újabb jelentős lépéseként jellemezte a szállításokról szóló döntést.

A török vámhatóságok feltartóztattak egy orosz teherhajót, amely állítólag Ukrajnából lopott gabonát szállított – közölte az ország ukrán nagykövete.

„Teljesen együttműködünk a török szervekkel, a hajó jelenleg a kikötőnél áll, a török vámhatóságok feltartóztatták” – mondta Vaszil Bodnar nagykövet az ukrán nemzeti televízióban, aki szerint a továbbiakról hétfőn döntenek majd. Oroszország tagadja a vádakat, miszerint gabonát lopott volna az elfoglalt ukrajnai területről.

(Guardian)

Vasárnap estig hagyja el Bulgáriát az a 70 orosz diplomata és családtagjaik, akiket Szófia túlzott hírszerzői aktivitásra hivatkozva utasított ki. A kiutasítottak két különgéppel utaznak haza, az intézkedés összesen 160-170 embert érint – erről a Novinite.com nyomán a Ria Novosztyi számolt be.

Bulgária a mált héten közölte a kiutasításról szóló döntést. A bolgár kormányfő szerint a diplomaták kapcsolatban álltak az orosz hírszerzéssel és Bulgária ellen gyűjtöttek információkat. „Gratulálok a szoolgálatainknak és a külügyminisztériumnak az elvégzett munkáért” – üdvözölte a kiutasítást Kiril Petkov.

A döntés nyomán 23 diplomata és 25 fős technikai személyzet marad a Bulgáriában működő orosz diplomáciai képviseleteken. Egyelőre bezár a Ruszében lévő orosz konzulátus is, ahogyan felfüggeszti működését a jekatyerinburgi bolgár konzulátus is.

Az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított invázió kezdete óta Nyugaton számos orosz diplomatát utasítottak ki, Magyarország egyelőre ezt eddig nem lépte meg.

Kiégett autó Szlovjanszkban, miután az orosz erők 2022. május 30-án és 31-én is lőtték a várost. Akkor négyen meghaltak, hatan megsebesültek – Fotó: Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Kiégett autó Szlovjanszkban, miután az orosz erők 2022. május 30-án és 31-én is lőtték a várost. Akkor négyen meghaltak, hatan megsebesültek – Fotó: Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A kelet-ukrajnai Szlovjanszkot lövik az orosz erők, a tüzérségi támadásban tizenöt helyen tűz ütött ki, mondta a Telegramra felrakott videójában Vadim Liak, a város polgármestere. Donyeck megye ukránok által ellenőrzött részének egyik szóvivője szerint hatan meghaltak, a békeidőben 105 ezres város alpolgármestere pedig húsz sérültről beszélt. Az ukrán beszámolók szerint a térségben Kramatorszkot is lövik az oroszok. (BBC)

Liszicsanszk nincs teljes egészében az orosz erők ellenőrzése alatt, mondta a BBC-nek Jurij Szak, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, miután az orosz védelmi minisztérium már bejelentette a Kelet-Ukrajnában ostromlott város elfoglalását. A szóvivő szerint az orosz erők megállás nélkül támadják Liszicsanszkot. Azt is mondta, hogy az emberi élet a prioritás a kijevi vezetés szemében, ezért időnként visszavonulhatnak egyes területekről, amiket aztán később megpróbálhatnak visszafoglalni.

Füst Liszicsanszk felett 2022. július 1-jén – Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Füst Liszicsanszk felett 2022. július 1-jén – Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

A szóvivő arról is beszélt, hogy egyáltalán nem lenne vége a Donbaszért folyó harcoknak akkor sem, ha Moszkva Luhanszk megye teljes területét elfoglalná, mivel Donyeck megyében továbbra is az ukránok ellenőrzése alatt maradnak még nagyobb városok. „Ezek olyan települések, amelyeket az elmúlt napokban komoly tüzérségi és rakétatámadások értek” – mondta. Szak szerint a nyugati támogatásoknak köszönhetően idővel elég nehéztüzérségi és más szükséges fegyverzetük lesz, „amelyek segítségével felszabadíthatjuk a területünket.” (BBC)

„A Luganszki Népköztársaság teljes területe felszabadult” – hirdette a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség a szakadárok győzelmét Kelet-Ukrajnában. A győzelmi jelentéshez a muníciót a Liszicsanszk körüli harcok adják: ez a város az utolsó, amely Luhanszk megyéből ukrán kézen maradt, ennek elfoglalásával az oroszok valóban bejelenthetik, hogy az általuk függetlenként elismert Luganszki Népköztársaság (LNR) teljes egészében őrzi saját területét.

Egyelőre azonban kérdés, kinek a kezében van az Északi-Donyec folyó déli partján fekvő város, amellyel szemben, a túloldalon lévő Szeverodonyecket az orosz erők a napokban már elfoglalták.

Mind az ukrán, mind az orosz fél azt állítja, ellenőrzi az egykor százezer lakosú várost. Azt tény, hogy az Oroszország által villámháborúnak szánt, február 24-én indított, ötödik hónapja tartó invázió legforróbb harci eseményei most Liszicsanszkban zajlanak. (Moszkvának mindenképpen szüksége van egy győzelemként eladható célra, miután Ukrajna gyors térdrekényszerítése nem sikerült. A szakadárállam „felszabadítása” erre a kontrollált orosz médiatérben alkalmas lehet.)

Ukrán beszámolók szerint Oroszország erejének javát most a nagy károkat elszenvedő Liszicsanszkra fordítja.

„Az oroszok megerősített állásokat alakítottak ki Liszicsanszk körül, a város lángokban áll” – írta az Unian szerint Szerhij Hajdaj, Liszicsank katonai kormányzója.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában sikerült 182 négyzetkilométert ellenőrzése alá vonniuk az „orosz hadsereg és LNR” erőinek, így megszerezték a kontrollt a megye teljes területe felett.

Oroszország február 21-én ésimerte el önálló államnak a 2014-ben aktív támogatásával létrejött szakadár Luganszki Népköztársaságot és Donyecki Népköztársaságot (DNR). Ezeknek a kváziállamoknak a területét a teljes Luhanszk és Donyeck megyékre akarta kiterjeszteni, miután 2014 óta ezeknek, az Ukrajnához tartozó megyéknek csak a felét ellenőrizték a szakadárok. Donyeck megyében lassabban haladnak, a Luhanszk megyében viszont Liszicsanszk nélkül is majdnem teljesült a cél – igaz, ez jóval szerényebb, mint Moszkva eredeti, Ukrajnát teljesen meghódító katonai cél.

Luganszk vagy Luhanszk?

A cikkben mindkét formát használtuk, ennek oka a következő: az oroszban a g hangra használt „г” betű az ukránban egy erős, afféle zöngés h hangot jelöl. Ennek megfelelően oroszból átírva Luganszk, ukránból viszont Luhanszk a pontosabb. Az ukrán Luhanszk megye így átírásban „h” betűt kap, a „Luganszki Népköztársaság” azonban orosz formáció – csak Oroszország ismeri el –, így „g” betűvel írjuk át.

Az ukrán erők több mint 30 rakétacsapással egy orosz katonai bázist támadtak az oroszok által megszállt déli Melitopol városánál, mondta Ivan Fedorov, a település polgármestere ukrán ellenőrzésű területről. Szerinte ki is iktatták a bázist.

Ivan Fedorov 2022. április 23-án – Fotó: Horst Galuschka / AFP
Ivan Fedorov 2022. április 23-án – Fotó: Horst Galuschka / AFP

Az oroszokhoz hű aktuális vezetés ezzel szemben azt állította, hogy több ház megrongálódott a reptér közelében, áldozatok nem voltak. Ivanov az orosz verziót provokációnak nevezte. (BBC, Guardian)

Orosz beszámolók szerint hajnalban támadás érte az ukrán határ közelében fekvő Belgorodot. Három ember meghalt, négyen, köztük egy gyerek megsérült – írta a Ria Novosztyi. A közelebbről nem részletezett támadásban öt lakóház semmisült meg, további 39 ház megrongálódott.

Ukrán oldalról nem reagáltak a Belgorod megyei kormányzó Vjacseszlav Gladkov bejelentésére, amely a támadásról szólt. Helyiek szerint az orosz légvédelem működésbe lépett az éjszaka, azaz Ukrajna felőli támadást hárítottak el.

Júniusban Rosztov-na-Donu olajfinomítóját érte dróntámadás, bár az ukrán fél tagadta, hogy az ismeretlen eredetű drónhoz köze lenne. Ukrán katonai elemzői vélemény szerint az a támadás akár megrendezett is lehetett, hogy arra hivatkozva idővel a Kreml mégis elrendelhesse az általános mozgósítást, amitől az orosz elnök egyelőre ódzkodik, ám, miután Ukrajna megtámadása után az orosz hadsereg villámháborús tervei kudarcot vallottak, erre szüksége lehet. A mozgósítás azonban népszerűtlen gondolat – Oroszország ezért sem nevezi háborúnak Ukrajna megtámadását, csupán különleges katonai műveletnek –, Vlagyimir Putyin egyelőre nem vállalja ennek politikai kockázatát. (Ez a megközelítés azonban hasonlít arra, amit a hivatalos orosz média említett sokszor az ellenkező előjellel, azaz, hogy sok ukrajnai civil célpontot maguk az ukrán erők támadtak volna meg, hogy ezzel kompromittálják az orosz felet és kényszerítsék ki az Ukrajnának biztosítandó nyugati segítséget.)

Hogy mi történt az éjszaka Belgorodban, azt egyelőre nem tudni – az épületek megsemmisülését azonban nem is vonta kétségbe senki.

  • Légicsapások érték a dél-ukrajnai Mikolajiv környékét szombat reggel.
  • Két másik brit hadifoglyot is halálra ítélhetnek a donyecki szeparatisták.
  • Letartóztatták a Philadelphia Flyers jégkorongozóját, Ivan Fedotovot Oroszországban, mert nem teljesítette a katonai szolgálatát.
  • Alekszandr Lukasenko belarusz elnök azt állította, hogy Ukrajna rakétákat lőtt ki Belaruszra.
  • Már száznál is több sportszervezet alkalmaz szankciót orosz sportolók ellen a háború miatt.
  • 100 gigabájtnyi titkos orosz katonai adatot találtak az ukránok Csernyihivben.

„Ma a luhanszki népi milícia és az orosz erők elfoglalták az utolsó stratégiai magaslatokat, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megerősítsük: Liszicsanszk teljesen be van kerítve” – közölte az orosz állami hírügynökség szerint Andrej Marotcsko, az oroszok által támogatott erők szóvivője.

Miután Szeverodonyeck a múlt héten romhalmazzá vált Liszicsanszk – amely az utolsó ukrán ellenőrzés alatt álló nagyobb város a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében – vált a kelet-ukrajnai harcok új fókuszpontjává. Hetek óta folyamatos orosz tüzérségi bombázások és légicsapások érik. Szemtanúk szerint a megszállók nehéztüzérséggel rombolják egyik házat a másik után, a lakók szinte éjjel-nappal a pincékben bujkálnak – írja a Guardian.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy erői ellenőrzésük alá vontak egy olajfinomítót Liszcsanszk határában, ha pedig a körbekerített város is elesik, az Vlagyimir Putyin számára újabb stratégiai áttörést jelentene.

Az előző napi, szombati tudósításunkat itt olvashatja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!