Az USA megerősítette, hogy NASAMS rakétarendszereket küld Ukrajnának

2022. július 3. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna hónapok óta kér fejlett nyugati rakétavédelmi rendszereket, most pedig megerősítették, hogy kapnak is. Zelenszkij elnök ezekkel egészítené ki, majd váltaná fel a szovjet rendszereket, írja a BBC.

Az Egyesült Államok a 820 millió dolláros katonai segélycsomag részeként NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) rendszert fog szállítani Ukrajnába. Ilyen rendszereket vásárol a Magyar Honvédség is, 2023-tól érkeznek majd. A NASAMS egy norvég-amerikai gyártású közepes hatótávolságú hálózatalapú légvédelmi rakétarendszer.

Fotó: Raytheon Technologies
Fotó: Raytheon Technologies

A legújabb megállapodás értelmében két NASAMS egységet szállítanak majd, a szükséges irányított precíziós lőszerekkel együtt. Ezenkívül további 150 ezer 155 mm-es tüzérségi lőszert is küldenek az M777-es Howitzer vontatott tarackhoz, valamint négy radart.

Kijev örömmel üdvözölte a döntést. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter Twitteren köszönte meg Joe Biden amerikai elnöknek és Lloyd Austin védelmi miniszternek, és Ukrajna támogatásának újabb jelentős lépéseként jellemezte a szállításokról szóló döntést.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!