Két másik brit hadifoglyot is halálra ítélhetnek a donyecki szeparatisták

2022. július 2. – 16:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állami média jelentése szerint két újabb brit állampolgárt vádoltak meg azzal, hogy zsoldosként harcoltak Ukrajnában. A 35 éves plymouthi Andrew Hillt és 22 éves huntingdoni Dylan Healyt a jelentések szerint „erőszakos hatalomátvétel” kísérletével és „terrorista kiképzésben” való részvétellel vádolták meg a szeparatista hatóságok – jelentette az orosz ellenőrzés alatt álló Donyeckben működő állami hírügynökség. A két férfi áprilisban esett fogságba Kelet-Ukrajnában.

Hill a hírek szerint korábban a brit hadsereg Lancaster-ezredében szolgált, és az orosz televízióban is bemutatták, miután április végén elfogták. A videón a 35 éves férfi súlyosan sebesültnek tűnt, a feje be volt kötve, bal karja pedig gipszben volt.

Healy a jelentések szerint önkéntesként érkezett Ukrajnába. Őt és egy másik brit férfit, Paul Urey-t a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja közelében vették őrizetbe, miközben egy nő és két gyerek evakuálásában segítettek. Healey állítólag minden nagyobb segélyszervezettől függetlenül dolgozott Ukrajnában.

A brit külügyminisztérium szóvivője azt mondta, elítélik, hogy Oroszország politikai célokra használják fel a hadifoglyokat és civileket. „Folyamatosan kapcsolatban állunk az ukrán kormánnyal az ügyükkel kapcsolatban, és teljes mértékben támogatjuk Ukrajnát a szabadon bocsátásuk érdekében tett erőfeszítéseiben” – mondta a szóvivő.

Júniusban két másik brit állampolgárt, és egy marokkói társukat ítélték halálra azonos vádak alapján az úgynevezett Donyceki Népköztársaságban. Az ítéletek végrehajtására nem tűztek ki időpontot.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!