A német gazdasági miniszter lehetségesnek tartja, hogy az oroszok leállítják a gázszállításokat

2022. július 2. – 22:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németországnak számolnia kell azzal a lehetőséggel, hogy Oroszország a tervezett karbantartási munkálatok befejezése után is felfüggeszti a gázáramlást az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter, alkancellár szombaton.

Az Északi Áramlat 1 gázvezetéket, amely Oroszországból a Balti-tenger alatt szállít gázt Európába, a tervek szerint július 11. és 21. között éves karbantartás miatt leállítják.

„Racionális lépés lehet Moszkva részéről a földgázszállítások további csökkentése vagy teljes leállítása, ez beleillene az Európa destabilizálására irányuló eddigi lépéseik sorába” – mondta Habeck a Die Zeit című lapnak adott interjújában. A miniszter egy látható mintázatról beszélt: a gázmennyiséget újra és újra csökkentették, legutóbb az Északi Áramlat 1 vezeték esetében 60 százalékkal. „Ezt logikusan követné a következő csökkentés. A kérdés az, hogy Németország mennyire van erre felkészülve” – tette hozzá.

A miniszter szerint az oroszok egy ilyen lépéssel megpróbálhatják magasan tartani a németországi energiaárakat Németországban. „Épeszű ember nem állítaná, hogy ez kizárt” – mondta.

Múlt csütörtökön Németországban kihirdették a földgázellátási válsághelyzet háromlépcsős vészhelyzeti tervének második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt. A zöldpárti Habeck akkor azt mondta, hogy Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarják hajtani az árakat, és megosztottságot akarnak előidézni az Ukrajna mellett kiálló országokban.

Az ukrajnai orosz invázió megindulásakor a Németországba külföldről érkező gáz 55 százaléka jött Oroszországból, ezt azóta sikerült 35 százalékra csökkentenie a németeknek. A németországi gáztárolók jelenleg 58 százalékon vannak – ami magasabb, mint tavaly ilyenkor –, de a decemberre kitűzött cél, a 90 százalékos kapacitás elérése további intézkedések nélkül nem lesz elérhető.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!