Győzelmet hirdettek az oroszok Luhanszkban

2022. július 3. – 12:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Luganszki Népköztársaság teljes területe felszabadult” – hirdette a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség a szakadárok győzelmét Kelet-Ukrajnában. A győzelmi jelentéshez a muníciót a Liszicsanszk körüli harcok adják: ez a város az utolsó, amely Luhanszk megyéből ukrán kézen maradt, ennek elfoglalásával az oroszok valóban bejelenthetik, hogy az általuk függetlenként elismert Luganszki Népköztársaság (LNR) teljes egészében őrzi saját területét.

Egyelőre azonban kérdés, kinek a kezében van az Északi-Donyec folyó déli partján fekvő város, amellyel szemben, a túloldalon lévő Szeverodonyecket az orosz erők a napokban már elfoglalták.

Mind az ukrán, mind az orosz fél azt állítja, ellenőrzi az egykor százezer lakosú várost. Azt tény, hogy az Oroszország által villámháborúnak szánt, február 24-én indított, ötödik hónapja tartó invázió legforróbb harci eseményei most Liszicsanszkban zajlanak. (Moszkvának mindenképpen szüksége van egy győzelemként eladható célra, miután Ukrajna gyors térdrekényszerítése nem sikerült. A szakadárállam „felszabadítása” erre a kontrollált orosz médiatérben alkalmas lehet.)

Ukrán beszámolók szerint Oroszország erejének javát most a nagy károkat elszenvedő Liszicsanszkra fordítja.

„Az oroszok megerősített állásokat alakítottak ki Liszicsanszk körül, a város lángokban áll” – írta az Unian szerint Szerhij Hajdaj, Liszicsank katonai kormányzója.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában sikerült 182 négyzetkilométert ellenőrzése alá vonniuk az „orosz hadsereg és LNR” erőinek, így megszerezték a kontrollt a megye teljes területe felett.

Oroszország február 21-én ésimerte el önálló államnak a 2014-ben aktív támogatásával létrejött szakadár Luganszki Népköztársaságot és Donyecki Népköztársaságot (DNR). Ezeknek a kváziállamoknak a területét a teljes Luhanszk és Donyeck megyékre akarta kiterjeszteni, miután 2014 óta ezeknek, az Ukrajnához tartozó megyéknek csak a felét ellenőrizték a szakadárok. Donyeck megyében lassabban haladnak, a Luhanszk megyében viszont Liszicsanszk nélkül is majdnem teljesült a cél – igaz, ez jóval szerényebb, mint Moszkva eredeti, Ukrajnát teljesen meghódító katonai cél.

Luganszk vagy Luhanszk?

A cikkben mindkét formát használtuk, ennek oka a következő: az oroszban a g hangra használt „г” betű az ukránban egy erős, afféle zöngés h hangot jelöl. Ennek megfelelően oroszból átírva Luganszk, ukránból viszont Luhanszk a pontosabb. Az ukrán Luhanszk megye így átírásban „h” betűt kap, a „Luganszki Népköztársaság” azonban orosz formáció – csak Oroszország ismeri el –, így „g” betűvel írjuk át.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!