Az oroszországi Belgorodban három ember meghalt

2022. július 3. – 09:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz beszámolók szerint hajnalban támadás érte az ukrán határ közelében fekvő Belgorodot. Három ember meghalt, négyen, köztük egy gyerek megsérült – írta a Ria Novosztyi. A közelebbről nem részletezett támadásban öt lakóház semmisült meg, további 39 ház megrongálódott.

Ukrán oldalról nem reagáltak a Belgorod megyei kormányzó Vjacseszlav Gladkov bejelentésére, amely a támadásról szólt. Helyiek szerint az orosz légvédelem működésbe lépett az éjszaka, azaz Ukrajna felőli támadást hárítottak el.

Júniusban Rosztov-na-Donu olajfinomítóját érte dróntámadás, bár az ukrán fél tagadta, hogy az ismeretlen eredetű drónhoz köze lenne. Ukrán katonai elemzői vélemény szerint az a támadás akár megrendezett is lehetett, hogy arra hivatkozva idővel a Kreml mégis elrendelhesse az általános mozgósítást, amitől az orosz elnök egyelőre ódzkodik, ám, miután Ukrajna megtámadása után az orosz hadsereg villámháborús tervei kudarcot vallottak, erre szüksége lehet. A mozgósítás azonban népszerűtlen gondolat – Oroszország ezért sem nevezi háborúnak Ukrajna megtámadását, csupán különleges katonai műveletnek –, Vlagyimir Putyin egyelőre nem vállalja ennek politikai kockázatát. (Ez a megközelítés azonban hasonlít arra, amit a hivatalos orosz média említett sokszor az ellenkező előjellel, azaz, hogy sok ukrajnai civil célpontot maguk az ukrán erők támadtak volna meg, hogy ezzel kompromittálják az orosz felet és kényszerítsék ki az Ukrajnának biztosítandó nyugati segítséget.)

Hogy mi történt az éjszaka Belgorodban, azt egyelőre nem tudni – az épületek megsemmisülését azonban nem is vonta kétségbe senki.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!