70 kiutasított orosz diplomata hagyja el Bulgáriát

2022. július 3. – 15:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap estig hagyja el Bulgáriát az a 70 orosz diplomata és családtagjaik, akiket Szófia túlzott hírszerzői aktivitásra hivatkozva utasított ki. A kiutasítottak két különgéppel utaznak haza, az intézkedés összesen 160-170 embert érint – erről a Novinite.com nyomán a Ria Novosztyi számolt be.

Bulgária a mált héten közölte a kiutasításról szóló döntést. A bolgár kormányfő szerint a diplomaták kapcsolatban álltak az orosz hírszerzéssel és Bulgária ellen gyűjtöttek információkat. „Gratulálok a szoolgálatainknak és a külügyminisztériumnak az elvégzett munkáért” – üdvözölte a kiutasítást Kiril Petkov.

A döntés nyomán 23 diplomata és 25 fős technikai személyzet marad a Bulgáriában működő orosz diplomáciai képviseleteken. Egyelőre bezár a Ruszében lévő orosz konzulátus is, ahogyan felfüggeszti működését a jekatyerinburgi bolgár konzulátus is.

Az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított invázió kezdete óta Nyugaton számos orosz diplomatát utasítottak ki, Magyarország egyelőre ezt eddig nem lépte meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!