Kijevben lövészárkot ásnak és mélygarázsban képzik ki a civileket – képek az orosz invázió tizenhatodik napjáról

2022. március 12. – 10:33

frissítve

Kijevben lövészárkot ásnak és mélygarázsban képzik ki a civileket – képek az orosz invázió tizenhatodik napjáról
Egy fodrász egy ukrán tartalékos haját vágja március 11-én egy kijevi földalatti garázsban, amit a háború miatt kiképző- és logisztikai bázissá alakítottak – Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

AzAz orosz invázió 16. napján a vegyifegyverek voltak a középpontban. Az oroszok már a háború előtt is azzal vádolták Ukrajnát, hogy az USA vegyifegyvereket gyártó laborokat működtet a területén, többek között ezt az indokot emlegetik a katonai művelet egyik indokaként. Kína is beszállt az oroszok mellé, az USA pedig most már attól tart, hogy az oroszok azért emlegetik ezt ilyen gyakran, mert vegyifegyvereket akarnak bevetni, ezért már most indokokat gyártanak.

Pénteken az is kiderült, hogy egy felderítő drón zuhant le Zágrábban, ami Magyarország felől érkezett. Eközben Oroszországban körözést adtak ki Alekszej Navalnij sajtófőnöke ellen, aki nemrég Budapesten járt, valamint Vlagyimir Putyin az elsők között gratulált Novák Katalinnak. Nyilas Gergely és Huszti István hiába csak a múlt héten értek haza Kijevből, már megint úton vannak. A Telex tudósítója a moldovai ukrán menekülttábor mellől jelentkezett be.

Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

A képen egy Kijevből Lvivbe tartó evakuációs vonaton ülő menekültek láthatóak. Az orosz invázió miatt otthonukat elhagyók száma már több mint 2,5 millió így az már meghaladta a délszláv háború menekültjeiét. Mizsur András több, Magyarországra érkezett menekülttel is beszélt, akik közül sokan amint visszatér a béke, indulnának is haza. Oroszországból is sokan menekülnek, csak Helsinki felé naponta hétszázan, Munk Veronika finnországi riportját itt olvashatja.

Fotó: Jevhen Maloletka / AP / MTI
Fotó: Jevhen Maloletka / AP / MTI

Mariana Visegirszkaja kórházi ágyban fekszik újszülött gyermekével Mariupolban 2022. március 10-én, miután előző nap túlélte a mariupoli gyermekkórház elleni légitámadást. Miközben Putyin Ukrajna mellett a szabad sajtót is támadja – pontosabban szigorítja az elmúlt években bevezetett állami kontrollt –, de még a Facebookot és az Instagramot is letiltatja. Ehhez képest egy orosz zenekar háború ellenes videóklipet adott, pedig hosszú börtönbüntetést is kaphat, aki a kormányzati propaganda ellen szólal fel – amit, mint kiderült, fizetett tiktokkerek is terjesztettek.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Kijevi önkéntesek az utcán főznek a területvédelmi erők katonáinak. Az orosz csapatok egyre közelebb kerülnek az ukrán fővároshoz, hamarosan bekeríthetik.

Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP

A fővárosban lövészárkokat ásnak, hogy felkészöljenek egy esetleges orosz támadásra. Az oroszok is számítanak ám önkéntesekre, egészen pontosan 16 ezerre.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters
Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters

A felső képen a tartalékos területvédelmi erők egyik tagja egy földalatti garázsban ebédel, az alsón pedig a tartalékosokhoz csatlakozó civilek kiképzése látható. Csütörtökdélutánra úgy tűnt, hogy az orosz erők megakadtak Harkiv körül, de péntek este tovább bombázták a déli városokat. Még reggel bejelentették, hogy elfoglalták Volnovahát, és Luckot és Dnyiprót is elkezdték lőni.

Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP

A Donyecki Népköztársaság katonái és önkéntesek segélycsomagot osztogattak, miközben komoly harcok dúlnak a környéken. Pénteken már közel egymillió ukrán maradt áram nélkül. Eközben Olaszországban többek között úgy próbálják meg megoldani a menekülthelyzetet, hogy a maffiától elkobzott házakban szállásolják el az Ukrajnából érkezőket.

Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP

A kijevi védők múzeumokból előszedett, második világháborús tankcsapdákat is bevetnek az oroszok ellen, akik Csernyihivben lebombázták a volt Jurij Gagarin-stadiont is.

Fotó: Ian Langsdon / AFP
Fotó: Ian Langsdon / AFP

Az EU állam- és kormányfői a Párizs melletti Versailles-i palotában találkoztak, hogy az orosz-ukrán válság megoldásáról tárgyaljanak. Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen újabb szankciókról beszélt, valamint arról, hogy meg akarják szüntetni az EU orosz gáztól való függőségét.

Fotó: KAI PFAFFENBACH / Reuters
Fotó: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Sokan részt vettek három elesett ukrán katona (Taras Didukh, Dmytro Kabakov és Andrea Stefanyshyn) temetésén Lvivben.

EyePress News / AFP
EyePress News / AFP

A 26. ukrán tüzérdandár az oroszok ellen harcolnak egy meg nem nevezett helyen. A fotóról nem tudni, mikor készült, a hadsereg pénteken adta ki. Az ukránok szerint az oroszok nemcsak ukrán, de belarusz falvakra is lőttek, egy német újságíró szerint pedig Z betűt festettek menekülők autójára, amivel az ukrán erők potenciális célpontjává tették őket.

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Egy nő egy ukrán zászlóval a nyakában, egy lebombázot épületről készült fényképpel a kezében áll egy brüsszeli tüntetésen, amit a német EU-s nagykövetség elé szerveztek.

A Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta az ukrajnai orosz invázió miatt több országban megváltoztatja az erőszakos kifejezésekre vonatkozó szabályait. Átmenetileg engedélyezik például az olyan szövegeket, mint a „halált az orosz megszállókra”. Moszkva felháborodott.

Kapcsolódó