Két és fél gyötrelmes hét után megtalálták a négyéves ausztrál kislányt, aki egy éjjel a hálózsákjával tűnt el nyomtalanul

Legfontosabb

2021. november 3. – 20:29

frissítve

Két és fél gyötrelmes hét után megtalálták a négyéves ausztrál kislányt, aki egy éjjel a hálózsákjával tűnt el nyomtalanul
Rendőrök a háznál, ahol a kislányt megtalálták – Fotó: Tamati Smith / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

– Hogy hívnak?
– Cleo a nevem.

Egész Ausztrália egy emberként sóhajtott fel megkönnyebbülten, miután a rendőrök megtalálták azt a négyéves kislányt, aki két és fél hete tűnt el, amikor sátorozni indultak családjával. A nyomokból pedig hamar világossá vált, hogy elrabolhatták. A rendőrök kedden éjfél után nem sokkal törték be egy ház bezárt ajtaját a Perthtől 900 kilométerre északra fekvő Carnarvon tengerparti kisvárosban. A kislányt egy ágyban találták meg, miután pedig megmondta a nevét az őt karjukban kihozó rendőrök kérdésére, még a rutinos nyomozók szemébe is könnyek szöktek.

Cleo Smith eltűnése lázban tartotta Nyugat-Ausztrália államot, de még külföldről is többen csatlakoztak az ügyben indult önkéntes Facebook-csoporthoz. Azért is emlegetnek csodát a megszólaló rendőri vezetők és politikusok, mert ritka, hogy ennyi idővel az eltűnése után élve találjanak meg egy gyereket, akit elraboltak, és nem családtag az elkövető.

Az ügyben még rengeteg a kérdés, de a következő napokban sokat tisztulhat a kép. Őrizetbe vettek és kihallgattak egy 36 éves férfit, aki a rendőrök érkezésekor nem volt a házban. Egyelőre még nem tudni, mivel vádolják meg, de nincs másik gyanúsított az ügyben.

FRISSÍTÉS november 4-én 10:40-kor:

Időközben megnevezték a 36 éves gyanúsítottat: Terence Darrell Kelly már meg is jelent a carnarvoni bíróságon, ahol közölték vele, hogy tizenhat év alatti személy erőszakos vagy csalárd módon elkövetett elrablásával vádolják, írja a BBC.

Éjjel fél kettőkor még inni kért, reggelre eltűnt

A félreeső, de a turisták által kedvelt Quobba Blowholes nagyjából egyórányi autóútra van az ötezer lakosú Carnarvontól. Cleo Smith az édesanyjával, nevelőapjával és csecsemőkorú húgával érkezett sátorozni október 15-én egy kempingezésre használt részre, közel a tengerparthoz. A négyéves kislányt este nyolc körül fektették le a hálózsákjába, csak néhány méterre volt a többiektől.

Édesanyja, Ellie Smith szerint Cleo éjjel fél kettő körül felébredt, és inni kért, mielőtt visszafeküdt volna. Mire reggel hatkor a nő újból felkelt, a kislánynak a hálózsákjával együtt hűlt helye volt. A családnak rögtön feltűnt, hogy

a sátor olyan magasságba volt felcipzározva, amit egy négyéves nem érhetett volna fel.

Ennek ellenére nem zárták ki azonnal, hogy a környéken megtalálhatják a kislányt, az egy órán belül a helyszínre érkező rendőrök helikopterekkel és drónokkal is átfésülték a táborhely körüli területet. Szeptember elején a szintén ausztráliai Új-Dél-Walesben három nap után, egy erdőben találtak meg egy hároméves autista kisfiút, aki a családja birtokáról tűnt el.

Azonban a helikopteres keresésbe bevont csapat egyik tagja azt mondta a CNN-nek, hogy noha még napokig folytatták a levegőből a kutatást, egy négyévesnek nehezen leküzdhető, homokbuckás terepről volt szó. Miután az első néhány órában nem találták meg a kislányt, a többi jel alapján is emberrablásra gyanakodtak a rendőrök.

230 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki

Először a sátor körüli néhány négyzetkilométernyi területet vizsgálták át alaposan, kikérdeztek mindenkit a környéken, majd pedig az állam más részeire is kiterjesztették a keresést. A nyomozás során a rendőrök kevés információt adtak közre, de azt többször is kizárták, hogy Cleo családjának köze lehetett volna az eltűnéséhez.

A kevés nyom közé tartozott, hogy több szemtanú hajnali három óra körül látott elhajtani egy autót a táborhely irányából Carnarvon felé. A rendőrség felszólította a sofőrt vagy a kocsi utasait, hogy jelentkezzenek. Az egyelőre még a kislány megtalálása után sem derült ki, hogy az az autó összefüggött-e az üggyel. Később a rendőrök több száz szemeteszsákot és kukát vizsgáltak át az út mentén, a hírek szerint több mint ötven köbméternyi szemetet gyűjtöttek így be.

Rendőrök vizsgálják a begyűjtött szemetet – Fotó: WESTERN AUSTRALIAN POLICE FORCE / AFP
Rendőrök vizsgálják a begyűjtött szemetet – Fotó: WESTERN AUSTRALIAN POLICE FORCE / AFP
Felhívás a kislány eltűnéséről és a nyomravezetői díjról az ausztráliai Perthben 2021. október 30-án – Fotó: AAP Image / Richard Wainwright
Felhívás a kislány eltűnéséről és a nyomravezetői díjról az ausztráliai Perthben 2021. október 30-án – Fotó: AAP Image / Richard Wainwright

Térfigyelő kamerák többórányi felvételét is elemezték. A nyomozásnak ezt a részét azonban nehezítette, hogy a rendőrök letesztelték, és el lehet jutni a táborhelytől a városba anélkül, hogy azt a kamerák egyértelműen rögzítenék.

Fontos mérföldkő volt a nyomozásban, amikor egy héttel a kislány eltűnése után Nyugat-Ausztrália vezetése egymillió ausztrál dolláros (kb. 230 millió forintos) nyomravezetői díjat is felajánlott. Állítólag magánnyomozók is a helyszínre utaztak abban a reményben, hogy részesülhetnek a pénzből, de rajtuk kívül is sokan jelentkeztek. Több mint kétszáz esetben vélte valaki látni Cleót az ország különböző pontjain, de egyik sem bizonyult valós nyomnak az elmúlt hetekben.

A közösségi oldalakon is sokan próbáltak segíteni

Tíz nappal az eltűnés után Cleo szülei – akik a Facebookon addig is aktívak voltak az ügyben – a nyilvánossághoz fordultak egy tévéműsorban. Édesanyja elmondta, hogy amikor a rendőrök megérkeztek és kikérdezték őket, végig csak arra tudott gondolni, hogyan tudott bárki bemenni a sátorba, és elvinni a kislányt. Azt mondta, senkinek nem kívánja azt az érzést, ami akkor futott át rajta, amikor felébredve nem találta Cleót.

Azt mondták, hogy rettenetesen aggódnak, de próbálnak bizakodók maradni. „Minden egyes nappal egyre nehezebb, de reméljük, hogy ez az interjú is segít majd megtalálni” – mondta a 7news szerint Ellie Smith. „Mindenki azt kérdezte, szükségünk van-e valamire. Csakis arra, hogy a kislányunk újra itthon legyen.” Később a nő online interjúkban is beszélt lánya eltűnéséről.

Közben a közösségi oldalakon is rengetegen biztosították együttérzésükről a családot, vagy próbáltak a saját eszközeikkel beszállni a kutatásba. A kislány keresésének ügyében indult Facebook-csoport, a Bring Cleo Smith Home (Hozzátok haza Cleo Smitht!) arra buzdította országszerte a cégeket és vállalkozásokat, hogy tegyenek ki Cleót ábrázoló matricákat, szórólapokat, plakátokat. Több mint 50 ezer ilyen plakátot helyeztek ki Nyugat-Ausztráliában.

A Facebook-csoportot Evelyn Fowkes, egy Perthben élő édesanya indította. Mint mondta, minél több terhet szeretett volna levenni Cleo édesanyjának válláról, akit rengetegen kerestek meg üzenetekkel. Fowkeshoz aztán több önkéntes, sok édesanya csatlakozott, hogy segítsenek minél több emberhez eljuttatni az üzenetet. A csoportnak több mint 65 ezer tagja lett, külföldről is sokan csatlakoztak az elmúlt két és fél hétben.

A szülők kislányuk fotójával az eltűnés után – Fotó: AAP Image / POOL, James Carmody / Reuters
A szülők kislányuk fotójával az eltűnés után – Fotó: AAP Image / POOL, James Carmody / Reuters

Megtalálták a tűt a szénakazalban

Végül a rendőrség eljutott a kislányhoz, habár az egyelőre még nem derült ki, pontosan mi hozta meg az áttörést. „Olyan volt, mint tűt keresni a szénakazalban. Tegnap késő este megtalálták, és ez elvezette őket ahhoz a házhoz, ahol megmentették Cleót” – mondta Col Blanch helyettes rendőrfőnök.

A rendőrség hangsúlyozta, hogy a kislány eltűnése óta eltelt időben több mint száz embert hallgattak ki, átfésülték a dark webet, átnézték térfigyelő kamerák felvételeit, telefonok cellainformációit és az ügyben érkezett rengeteg bejelentést. Ezek együttes elemzését, nem pedig egyetlen bejelentést vagy gyanús eseményt tartották fontosnak kiemelni, és éppen ezért valószínűtlennek nevezték, hogy bárki is megkapja a nyomravezetői díjat.

Mindenesetre négy rendőr érkezett házkutatási paranccsal az említett házhoz kedd éjjel – ami mindössze három kilométerre van Cleo családjának carnarvoni otthonától. „Mind ezt reméltük a szívünk mélyén, és valósággá vált” – mondta Blanch a megkönnyebbülésről, amit a kislány megtalálásakor éreztek. A négy rendőr egyike pedig arról beszélt, hogy ez egyértelműen karrierje legfelemelőbb pillanata volt. A rendőrség az online akciókra utalva közösségi teljesítménynek is nevezte a sikert.

Azonnal értesítették a szüleit, majd pedig kórházba szállították Cleót. Ott megvizsgálták, és kiadtak róla egy képet, amin mosolyogva integetett. A tájékoztatások szerint fizikálisan jól van. Ellie Smith az Instagramjára azt írta ki: „A családunk újra együtt van.”

Nyugat-Ausztrália miniszterelnöke, Mark McGowan az éjszaka közepén kapott üzenetet a rendőröktől, hogy megtalálták a kislányt. A politikus azt mondta, hogy gyakran tragikus az ilyen ügyek végkimenetele, de ez most nagyszerű hír volt, felemelő az egész országnak. Scott Morrison ausztrál kormányfő is csodálatosnak nevezte a híreket a Twitterén.

A kislány nem sokkal megtalálása után – Fotó: WESTERN AUSTRALIAN POLICE FORCE / AFP
A kislány nem sokkal megtalálása után – Fotó: WESTERN AUSTRALIAN POLICE FORCE / AFP

A kislány megvan, de sok még a nyitott kérdés

Xanthe Mallett kriminológus, a Newcastle-i Egyetem oktatója is kiemelte, hogy mennyire ritkán fordul csak elő, hogy ennyi idővel az elrablása után élve megtaláljanak egy gyereket – a New York Times szerint Ausztráliában évente 25 ezer fiatal eltűnését jelentik be. Az FBI oldala is kiemeli, hogy mennyire gyorsan kell lépni, ha felmerül, hogy egy gyereket elrabolhattak: a közülük meggyilkolt gyerekek 74 százaléka az eltűnése után három órával már nem élt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy miről beszélt az őrizetbe vett 36 éves férfi a kihallgatásán, és azt sem, mi történt az elmúlt két és fél hétben.

A rendőrség annyit árult el eddig, hogy nem találtak kapcsolatot a kislány családja és a férfi között, és a férfi nem szerepelt az ismert szexuális bűnözők listáján. A Daily Mail szerint azonban helyiek arról beszéltek, hogy „egészségtelen módon érdeklődött gyerekek iránt”. Az ABC-nek más szomszédok azt mondták, a férfi gyakran sietett valahova, mintha paranoiás lenne. Nemrég pedig feltűnt nekik, hogy elkezdett pelenkákat vásárolni, noha úgy tudták, egyedül él a házban.

A rendőrség nem sokkal korábban jelezte, hogy feltételezésük szerint Cleót olyasvalaki rabolta el, aki nem tervelt ki előre semmit, de lecsapott a kínálkozó alkalomra. Mallett ezzel szemben úgy vélte, hogy az emberrabló valamilyen formában mégis kötődhet a családhoz.

Cleo Smith tehát tizennyolc nap után újra a családjával van, a Nyugat-Ausztráliát megmozgató ügy részletei azonban majd a következő napokban, hetekben kerülhetnek nyilvánosságra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!