Ünnepnappá nyilvánították június 19-ét az USA-ban, a rabszolgaság végére emlékeznek

2021. június 17. – 05:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elsöprő többséggel megszavazta szerdán az amerikai kongresszus képviselőháza is azt a javaslatot, hogy június 19-e szövetségi ünnepnap legyen az Egyesült Államokban a rabszolgaság végének emlékére – írja az MTI. Mindössze 14 republikánus képviselő szavazott nemmel, 415-en igent nyomtak. Mivel a szenátus már kedden elfogadta törvénytervezetet, már csak Joe Biden elnök aláírására vár.

Az észak-amerikai polgárháborúban 1865 áprilisában adták meg magukat az utolsó konföderációs katonák az északiaknak, a hír azonban csak június 19-én jutott el az utolsó még rabszolgasorban élő emberekhez a texasi Galvestonba, amikor Gordon Granger vezérőrnagy bejelentette a rabszolgaság végét.

Texasban már 1980-ban ünnepnap lett, az elmúlt négy évtizedben pedig Dél-Dakota kivételével minden állam hivatalosan is megemlékezett június 19-ről. A törvénytervezetet tavaly még Ron Johnson Wisconsin szenátora blokkolta, a héten visszavonta ezt, így kerülhetett a javaslat a képviselőház elé.

A törvénytervezet elfogadásának nagy lendületet adott a Black Lives Matter, amely George Floyd 2020. május 25-i halála után indult világszerte. A férfi nyakán percekig térdelt Derek Chauvin rendőrtiszt. Floyd többször is próbált szólni, hogy nem kap levegőt, de a rendőr nem szállt le róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!