Grönland beintett a környezetrombolásnak és kicsit a kínaiaknak is

2021. április 7. – 12:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A ritkaföldfémek bányászata ellen kampányoló legnagyobb baloldali ellenzéki párt nyerte meg Grönlandon az előrehozott parlamenti választást – közölte szerdán a KNR közszolgálati televízió.

Az MTI szerint a keddi választáson az Inuit Ataqatigiit (IA) párt a szavazatok 37 százalékát szerezte meg, megelőzve a kormányzó – szintén baloldali – szociáldemokrata Siumut (Előre) pártot, amelynek a voksok 29 százaléka jutott az egykamarás 31 fős parlamentben.

A választási eredmények alapján legelőször a győztes párt 34 éves elnöke, Mute Egede kap lehetőséget kormányalakításra.

Az előrehozott választást azért kellett megtartani, mert a jobbközép, Demokraták nevű párt februárban kilépett a hárompárti kormányzó koalícióból, és emiatt kisebbségben kormányzott a Siumut vezette kabinet. A kihátrálás fő oka az volt, hogy mély megosztottsághoz vezetett a kormányzó pártok között a javasolt bányaipari beruházás, amely uránium és más ritkaföldfémek, például a szélturbinák és okostelefonok gyártásához, elektromos gépkocsik akkumulátoraiban és fegyverekben használt neodimium kiaknázását tette volna lehetővé Grönland déli részén. A beruházás támogatói szerint a kvanefjeldi bányaprojekt munkahelyeket és jólétet teremtett volna a Dániához tartozó, de széles autonómiát élvező szigeten.

Választópolgárok állnak sorba Grönlandon, hogy leadhassák szavazatukat április 6-án Fotó: EMIL HELMS / RITZAU SCANPIX / AFP
Választópolgárok állnak sorba Grönlandon, hogy leadhassák szavazatukat április 6-án Fotó: EMIL HELMS / RITZAU SCANPIX / AFP

Kim Kielsen leköszönő miniszterelnök szorgalmazta, hogy kapjon kiaknázási engedélyt az ausztráliai székhelyű, kínai tulajdonban lévő Greenland Minerals vállalat. Erik Jensen, aki nemrégiben vette át a Kielsentől az eddig tíz parlamenti mandátummal rendelkező Siumut vezetését, vonakodott ettől. A parlamentben nyolc képviselőre támaszkodó ellenzéki Iniut Ataqatigiit (Népek Közössége) hevesen ellenezte a beruházást, azzal érvelve, hogy a Grönland 56 ezer lakójának zömét kitevő őslakos inuitok környezetvédelmi aggodalmak miatt ellenzik a bányaipari projektet.

A jórészt jégtakaróval borított Grönland a világ legnagyobb kiaknázatlan ritkaföldfém-kincsével rendelkezik. A beruházás engedélyezése esetén a kvanefjeldi bánya lett volna a világ legnagyobb ritkaföldfém-kiaknázó helye Kína után, ahol a ritkaföldfémek kilencven százalékát bányásszák.

Ez a bányászati projekt újraélesztette Grönland Dániától való függetlenségi törekvéseit, a sziget lakosainak hatalmas pluszbevételt hozott volna a kitermelt urán és a többféle ritkaföldfém, a környezetvédők azonban attól tartanak, hogy a kitermelés károsíthatja a hatalmas sziget szinte érintetlen természeti szépségeit. Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!