Szijjártó szerint több uniós tagállam Budapestnél kopogtatott, hogy ők is rendelhessenek orosz vakcinát

2021. február 25. – 08:18

frissítve

Szijjártó szerint több uniós tagállam Budapestnél kopogtatott, hogy ők is rendelhessenek orosz vakcinát
Szijjártó Péter külügyminiszter ír kollégájával beszél a külügyi tanács február 22-i ülésén – Fotó: Yves Herman / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter szerint több uniós tagállam is Budapestnél kopogtatott „Moszkva telefonszámáért”, hogy ők is rendelhessenek a koronavírus elleni orosz Szputnyik V-vakcinákból – legalábbis erről beszélt a magyar külügyminiszter az Európai Unió Tanácsának külügyi tanácsán az Euractiv információi szerint.

Az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóját még a hét elején hívták össze, ezen pedig szó volt az Euractiv forrásai szerint arról is, hogy Josep Borrell bocsánatot kért, amiért nem volt elég agresszív Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Arról mi is írtunk már korábban, hogy az EU külügyi főképviselőjét szinte megalázták február eleji moszkvai látogatásán, ahol Lavrov az Uniót „megbízhatatlan partnernek” nevezte.

A februári látogatás mellett szó volt a külügyi tanácsban a Németország és Oroszország között tervezett Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítéséről, valamint az orosz Szputnyik V vakcináról is. Ezzel kapcsolatban hangzott el a magyar külügyminisztertől az Euractiv diplomáciai forrásai szerint, hogy több uniós tagállam is Magyarországtól kért „telefonszámot Moszkvához”, hogy ők is rendelhessenek az orosz oltóanyagból – miközben a vakcina még nem kapott felhasználási engedélyt az egész Európai Unióban.

Itthon már oltanak is vele

Az orosz Szputnyik V az AstraZenecához hasonló vektorvakcina, ami az eddigi hírek szerint 92-95 százalékban hatásos a koronavírus-fertőzéssel szemben. Magyarországon január 20-án engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), annak ellenére, hogy a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben.

Február elején pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ is megadta a felhasználási engedélyt, azóta pedig kórházi oltópontokon adják be a 60 év feletti, de egészséges embereknek. Az alkalmazási előirat szerint viszont ezt a vakcinát nem javasolt 60 év feletti krónikus betegeknek adni. Szintén Szputnyik V vakcinával oltották be Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, a hazai, járvány elleni védekezés egyik fő alakját.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még január végén Moszkvából jelentette be, hogy aláírták a szerződést a vakcina beszerzéséről, a megállapodás értelmében kétmillió adag, azaz egymillió embernek elegendő Szputnyik V-oltás fog az országba érkezni a következő hónapokban. Nemrég pedig Szlovákiában is bejelentették, hogy kétmillió adag érkezhet az orosz vakcinából hozzájuk június végéig. Csehországban viszont inkább megvárják, amíg az oltóanyag megkapja az uniós engedélyt, ugyanis szerintük nem érkezik elég adat Szerbiából és Magyarországról az engedélyezéshez.

Az európai szintű engedélyről kisebb vita is kialakult a vakcina gyártója és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) között: az EMA szerint nem érkezett meg hozzájuk a Szputnyik V felülvizsgálatához és Unión belüli forgalomba hozatalához szükséges kérelem, a gyártó szerint viszont ők már január 29-én elküldték a kérelmet az EMA-nak.

A vakcina engedélyezésig vezető kalandos magyarországi történetét ebben a cikkben foglaltuk össze, az EU-s vakcinabeszerzésről pedig ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!